+421 233 070 466 (Po-Pi 8:00-16:00)
Krajina doručenia

4 chyby pri založení zelenej strechy, ktorým sa určite vyhnite

Zruční kutili si postavia zahradu na streche vlastnými silami. Nedbalosť pri výstavbe vás ale niekedy príde draho. S akými zlozvykmi sa pri zakladaní zelených striech najčastejšie stretnete? A ako im predchádzať?

Čo sa v článku dozviete? Kliknite na kapitolu a prečítajte si, čo vás práve zaujíma

Prečo sa nedbalosť pri zakladaní zelenej strechy nevyplatí

Domy so zelenou strechou už dávno nie sú len zahraničným trendom. Stále častejšie sú vidieť tiež v našich končinách. Pokiaľ si tiež chcete vytvoriť na streche domu zelený kútik, je najvyšší čas popremýšľať nad praktickou stránkou výstavby.

Ak totiž chcete naplno využívať všetky výhody, ktoré zelené strechy ponúkajú, nesmiete pri realizácii zanedbať ani na prvý pohľad nedôležité detaily. Oneskorená náprava škôd – a to najmä vo chvíli, kedy je už na streche navezený substrát alebo tu sú vysadené rastliny – môže byť časovo aj finančne náročná.

Na aké nedostatky pri realizácii zelenej strechy najčastejšie narazíte? Nižšie nájdete šesticu najčastejších chýb, o ktorých by ste mali vidieť, skôr ako s realizáciou začnete. A rovnako ponúkneme riešenie, ako môžete vzniknutú situáciu riešiť.

Zahrada na streše domu 2020
Ilustračné foto. Konečná realizácia zelenej strechy z roku 2020.

1. Poškodenie materiálu pred dostavbou zelenej strechy

Nesprávna manipulácia s výrobkami môže mať za následok ich poškodenie už behom realizácie. Roztrhnutá geotextília alebo praskliny na nopovej fólii vzniknuté v dôsledku nešetrného prechádzania po jej povrchu… to je len krátky zoznam problémov, ktoré môžete (v lepšom prípade) odhaliť ešte pred finalizáciou výstavby. Niekedy býva na vine tiež nižšia kvalita či nesprávny výber materiálu.

TIP: Stretávame sa s otázkou, či je možné po nopovej fólii chodiť. Áno, je to možné. Behom výstavby väčšej vegetačnej strechy sa tomu zrejme úplne nevyhnete – napríklad pri naťahovaní separačnej geotextílie, pokládke kobercov alebo umiestňovaní rezkou do substrátu. Pokiaľ však po fólii prechádzate, nedupte po nej a celkovo s výrobkami zaobchádzajte šetrne.

RIEŠENIE PROBLÉMU: Pokiaľ chcete zamedziť zbytočným škodám na stavebnom materiáli, držte sa niekoľkých základných pravidiel:

  • Nešetrite tam, kde je to nežiaduce. Prehliadnite si skladbu extenzívnej zelenej strechy, kde sa dozviete, aké výrobky budete potrebovať. Pokiaľ napríklad nájdete v odporučeniach geotextíliu s plošnou hmotnosťou 300 g/m², nepoužívajte variantu s nižšou plošnou hmotnosťou.
  • Pri vybaľovaní a následnej manipulácii nakladajte s materiálom opatrne.
  • K poškodeniu materiálu môže dôjsť aj v neskorších rokoch, aj keď už stavba bola dávno dokončená. Aspoň dvakrát ročne vykonávajte obhliadku a údržbu, aby ste sa vyhli ujme na majetku.

Nopová fólia pri stavbe zelenej strechy
Ilustračné foto. S nopovou fóliou manipulujte opatrne, aby ste zabránili jej poškodeniu.

2. Nevhodne zvolená geotextília

Geotextília plní v súvrství zelených striech hneď niekoľko dôležitých funkcií, preto im venujme bližšiu pozornosť. V skladbe extenzívnych zelených striech sa stretneme hneď s dvoma vrstvami (netkaných) geotextílií:

  • Ochrannú netkanú geotextíliu s plošnou hmotnosťou 300 g/m² – chráni hydroizolačnú vrstvu pred pretlačením nopov alebo prerastajúcimi korienkami (platí u väčších rastlín, nikdy pri rozchodníkoch).
  • Filtračnú netkanú geotextíliu s plošnou hmotnosťou 100 g/m² – chráni hydroakumulačnú vrstvu pred zanesením jemnými čiastočkami substrátu, kamienkami a inými nežiadúcimi predmetmi.

Pri inštalácii geotextílie sa držte odporúčaných pokynov. Niektorí realizátori sa snažia ušetriť na materiáli, kedy namiesto ochrannej geotextílie s plošnou hmotnosťou 300 g/m² zvolí len dvestogramovú, alebo dokonca stogramovú variantu – a až pri objavených závadách na strešnej hydroizolácii zisťujú, že šetrnosť sa v tomto prípade nevypláca.

Skôr vzácne sa stretnete s chybným výberom filtračnej geotextílie. Videli sme však už prípad, kedy bola pre tieto účely použitá 300 gramová netkaná geotextília. Ani toto riešenie však nie je žiaduce.

Pokládka strešného substrátu na geotextíliu
Ilustračné foto. Netkaná geotextília zabraňuje prenikaniu drobných častíc zo substrátu do hydroakumulácie.

Pri hrubšej geotextílii sa bude voda vsakovať dlhšie, čo môže mať pri častých dažďoch za následok nežiadúce premokrenie, alebo dokonca úhyn rastlín. Ťažšie geotextílie a väčší objem zadržanej vody naviac spôsobí nadmerné zaťaženie strešnej konštrukcie.

TIP: Rozchodníky v príliš vlhkom prostredí neprospievajú. Na rozdiel od rôznych druhov machov, ktoré ich môžu postupne začať vytláčať. Pokiaľ sa zelená strecha nachádza v tieni, je vhodné – aj pri bezchybnej výstavbe – dbať na správnu údržbu, aby sa machy nerozrastali príliš rýchlo.

RIEŠENIE PROBLÉMU: Dodržujte odborné odporúčania a na materiáli sa nesnažte ušetriť tam, kde vás to neskôr môže vyjsť draho. Pokiaľ si nie ste istí, akú geotextíliu do skladby extenzívnej zelenej strechy zvoliť, obráťte sa na nás.

3. Nevhodné odvodnenie zelenej strechy

Na správnom odvodnení zelenej strechy sa okrem už spomínanej nopovej fólie podieľajú aj ďalšie prvky: optimálne vyspádovanie strešnej konštrukcie, násyp z okrúhliakov a ďalej strešná vpusť či odkvapový systém hrajú pri hospodárení s dažďovou vodou nezanedbateľnú rolu.

TIP: Nenechávajte prebytočnú dažďovú vodu odtekať bez úžitku do kanalizácie. Zaobstarajte si sud na vodu, v ktorom závlahu zo strechy a odkvapov uskladníte. Následne ju zužitkujete v domácnosti, pri zavlažovaní záhonov alebo umývaní záhradného náradia. Zistite, ako vybrať ideálny sud na vodu.

Nevhodné odvodnenie zelenej strechy sa môže prejaviť dvoma spôsobmi:

  • Pokiaľ bude voda odtekať príliš pomaly, dôjde k premokreniu a nadmernému zaťaženiu konštrukcie. V nadmerne vlhkom prostredí sa nebude dariť ani extenzívnym rastlinám.
  • Pokiaľ bude voda odtekať príliš rýchlo, rastlinám bude naopak chýbať dostatok závlahy, čo môže mať za následok ich úhyn, prípadne budete musieť výsadbu zavlažovať svojpomocne.

Kačírek na zelenej streche
Ilustračné foto. Kačica je jedným z dôležitých "odvodňovacích" prvkov na zelenej streche.

Funkčné odvodnenie zelenej strechy zaistí optimálne nakladanie s dažďovou vodou. Niekedy je preto užitočné mať už pred založením zelenej strechy predstavu o výskyte dažďových zrážok v oblasti vašej stavby. Informácie o dlhodobom ročnom úhrne v konkrétnej lokalite uvádza norma ČSN 759010.

RIEŠENIE PROBLÉMU: Minimálne jeden až dvakrát za rok kontrolujte stav zelenej strechy a overte, či sa na nej nedrží prílišné množstvo vody. Na jeseň nezabudnite ani na čistenie odkvapov, aby dažďová voda mohla odtekať preč zo strechy.

4. Nesprávny substrát pre rastliny

Napadlo vás, že na zelenú strechu naveziete ornicu zo záhrady alebo klasický záhradnícky substrát? Skôr ako túto myšlienku zrealizujete, prečítajte si, prečo nejde o zrovna šťastné riešenie.

Strešný substrát do zelených striech má totiž iné zloženie ako zmesi určené na pestovanie rastlín na záhrade. Aké sú medzi nimi zásadné rozdiely?

  • Strešný substrát obsahuje väčšie množstvo minerálov, ktoré zaisťujú extenzívnym rastlinám dlhodobý prísun nevyhnutných živín.
  • Strešný substrát dokáže omnoho lepšie zadržiavať vodu, ktorú rastliny využijú pri dlhšom období sucha.
  • Strešný substrát musí prejsť technickými skúškami, ktoré majú za úlohu otestovať jeho použitie v súvrstviach zelených striech. Bežné substráty z hobbymarketov týmito testami neprechádzajú.

Záhradnícky substrát uvádzané podmienky nespĺňa, preto je sám o sebe do zelených striech nevhodný. Naviac môže obsahovať zárodky buriny, ktorých neskoršie odstránenie vás bude stáť nemálo času a úsilia.

RIEŠENIE PROBLÉMU: Používajte iba odporúčané druhy substrátov, ktoré sú určené primárne pre zelené strechy. Budete tak mať istotu, že zvolený výrobok bude dlhodobo plniť svoj účel.

Záverom: založenie zelenej strechy nie je nijak náročné, ale …

Pokiaľ sa chcete uvádzaným problémom vyhnúť, pri výbere materiálu zbytočne neexperimentujte a držte sa odborných odporúčaní.

V dlhodobom horizonte sa vám investície vrátia. A okrem toho sa vyhnete negatívnym následkom, ktoré sa niekedy prejavia až po dokončení realizácie.

Zaujíma vás, ako prebieha výstavba extenzívnej zelenej strechy v praxi? Prehliadnite si fotografie z konkrétnej realizácie.

Produkty uvedené v článku

Vaše dotazy

Náš profesionálny personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použitia ponúkaných výrobkov.

Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
alebo nechajte na seba kontakt a my Vám zavoláme
Kliknutím na „Odoberať“ vyjadrujete súhlas so spracovaním e-mailu podľa našich zásad spracovanie osobných údajov.

Žiadna otázka nebola nájdená. Spýtajte sa ako prvý.

Potrebujete poradiť? Neviete, ktorý produkt vybrať? Akú variantu? Nestrácajte čas samoštúdiom informácií na internete. Náš profesionálni personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použití ponúkaných výrobkov. Poslať otázku

Blog

Recenzia: 7 najlepších skleníkov pre rok 2024

Uvažujete nad kúpou nového skleníka, v ktorom si vypestujete zásobu čerstvého ovocia a zeleniny? Ak sa nechcete v nekonečnej ponuke rôznych modelov skleníkov na trhu stratiť, čítajte ďalej. 🙋‍♂️ Pripravili sme pre vás zoznam siedmich najlepších záhradných skleníkov, vrátane hodnotenia od pestovateľov, ktorí si skleník už zaobstarali.

Jutové a kokosové geotextílie a ich využitie (aktualizované)

Potrebujete ochrániť svah proti erózii? Inštalácia protieróznych rohoží alebo sietí je skvelým riešením. O spevňovaní povrchu svahov pomocou prírodných materiálov sa viac dozviete v tomto článku.

Spevnenie brehu: Objavte účinné a ekologické riešenie

Preteká okolo vášho pozemku rieka alebo potok a obávate sa, že divoká voda jedného dňa odnesie časť vášho pozemku? Prečítajte si, ako spevniť breh vodného toku aj inak ako guľatinou alebo tvárnicami. 
Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhajú Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám celý rad krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.