+421 233 070 466 (Po-Pi 8:00-16:00)
Krajina doručenia

Ako vybrať sud na dažďovú vodu? [Toto musíte vedieť]

Chcete efektívne zachytávať dažďovú vodu zo strechy, ale neviete, akú nádobu použiť? Inšpirujte sa v našom článku. Spísali sme pre vás praktický návod, ako vybrať sud na vodu, ktorý sa stane vaším nedoceniteľným pomocníkom pri efektívnym využívaní dažďovej závlahy.

Čo sa v článku dozviete? Kliknite na kapitolu a prečítajte si, čo vás práve zaujíma

Voda je stále drahšia. Prečo by vás to malo zaujímať?

Ceny vodného a stočného na začiatku roku 2023 znateľne vzrástli. Po novom si za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom priemerná domácnosť v roku 2023 mesačne priplatí asi o 1,40 eur vrátane DPH. Vyhliadky na finančnú úsporu tak nie sú v tomto ohľade príliš optimistické.

Ako nezruinovať vlastný rozpočet, pokiaľ nechcete obmedzovať chod domácnosti alebo starostlivosť o záhradu? Využívajte prírodné zdroje. Dažďová voda je chudobná na soli a minerály, takže neškodí rastlinám ani pôde – a je zadarmo.

Zaobstarajte si na svoj pozemok nádobu na zachytávanie dažďovej vody a budete mať istotu, že ani kvapka nevyjde nazmar.

Plastový sud na vodu v tvare kvádra na drevené terase

5 osvedčených typov, ako vybrať sud na vodu

Pri výbere sudu na vodu je nutné vziať do úvahy rôzne faktory. Dali sme dohromady zoznam tých najdôležitejších parametrov, ktoré je dobré zohľadniť a ktorých voľba vychádza z reálnych skúseností zákazníkov.

1. Výrobný materiál

Sudy na vodu sa najčastejšie vyrábajú z dreva, z kovu alebo plastu. Aké sú ich výhody a nevýhody?

DREVO – tradičný materiál, z ktorého sa sudy vyrábajú odnepamäti. Hlavnou prednosťou drevených sudov je zachovanie prírodného vzhľadu výrobku. Opalovaním povrchu má drevo vyššiu životnosť.

Nevýhodou drevených sudov je vyššia obstarávacia cena, väčšia hmotnosť a tiež isté nároky na údržbu (ako každý iný drevený materiál je nutné sudy pravidelne natierať).

KOV – kovové sudy sa používajú primárne na prevoz chemikálií. Výhodou je vyššia odolnosť proti agresívnym látkam či baktériám. Nevýhodou je vyššia hmotnosť a najmä nepríliš estetický vzhľad.

PLAST – plastové sudy zbadáte v českých a slovenských záhradách najčastejšie. Ich prednosťou je nižšia hmotnosť, potravinárska nezávadnosť a vyššia odolnosť proti baktériám, chemikáliám a drobným organizmom. Sudy sú dostupné v rôznych odtieňoch a vkusne oživia vašu terasu alebo záhradu.

Pred príchodom zimy je potrebné sudy vyprázdniť, vyčistiť a (optimálne) uskladniť na suché miesto, kde prečkajú chladné obdobie do začiatku ďalšej sezóny.

TIP: Nie je plast ako plast. Pokiaľ nechcete sud po pár sezónach meniť, zvoľte radšej konštrukciu z polypropylénu, prípadne zmesi polypropylénu a polyetylénu. Oba druhy plastov majú znateľne vyššiu odolnosť a životnosť než PVC, z ktorého sa sudy na vodu občas vyrábajú.

2. Objem sudu

Objem nádoby si vyberajte podľa veľkosti strechy alebo spôsobu využitia dažďovej vody. Najžiadanejšie bývajú sudy s objemom 160–650 litrov:

  • Pre dom s menšou záhradou voľte sud s objemom 160–300 litrov.
  • Pre dom s väčšou záhradou (veľkosti nad 1000 m²) voľte sud s objemom 300–650 litrov.

Ďalšou možnosťou je vyberať vhodný rezervoár na vodu podľa veľkosti strechy, z ktorej budete dažďovú vodu zachytávať:

  • Strecha o výmere do 50 m² = voľte nádrž s objemom do 3 m³.
  • Strecha o výmere do 120 m² = voľte nádrž s objemom do 5 m³.

Pri výbere sudu zohráva rolu tiež zamýšľané využitie dažďovej vody. Budete vodu využívať výhradne na zavlažovanie záhrady alebo aj v domácnosti? Dažďovú vodu môžete využívať viacerými spôsobmi:

  • Pri zavlažovaní trávniku, kvetinových záhonov a vysadených plodín v skleníku.
  • Pri umývaní záhradného náradia alebo automobilu.
  • Pri splachovaní toalety alebo bežnom upratovaní v domácnosti.

TIP: Chcete využiť dažďovú vodu na zavlažovanie zelene bez ďalšej námahy? Prečítajte si, aké sú výhody zelenej strechy, ktorá dodá vašej nehnuteľnosti atraktívny vzhľad a zároveň zvýši jej hodnotu.

3. Tvar sudu

Pokiaľ má sud rozmerovo aj esteticky zapadnúť do vašej záhrady, je nutné si vybrať správny tvar. Kockové sudy na vodu pristavíte pohodlne ku stene, pokiaľ nemáte okolo domu mnoho miesta. Nebudete tak musieť hľadať do domu náhradnú cestu.

Guľaté sudy so širším priemerom sú zase praktickejšie, pokiaľ potrebujete odoberať vodu bez možnosti nainštalovať výpustný kohútik alebo hadicu na rozvádzanie zálievky.

4. Príslušenstvo k sudom na vodu

K sudom je možné samostatne prikúpiť príslušenstvo, ktoré vám využívanie dažďovej vody uľahčí. Pri výbere sudu na vodu sa teda zaujímajte, či výrobca ponúka ďalšie praktické doplnky.

  • Lapač dažďovej vody – umožňuje zachytávanie dažďovej vody z odkvapu. Pokiaľ obsahuje filter, zbaví vodu prebytočných nečistôt.
  • Výpustný kohútik – umožňuje odčerpávanie vody zo sudu. Na kohútik je možné napojiť záhradnú hadicu pre ľahšie rozvádzanie vody po záhrade.
  • Podstavec – umožňuje ľahšie odoberanie vody zo sudu. Sud nebude stáť priamo na zemi, takže sa k vypúšťaciemu kohútiku nemusíte namáhavo skláňať, a môžete pod neho postaviť aj kanvicu.
  • Uzatváracie veko – nasadzovacie veko chráni vodu pred slnečným žiarením, väčšími nečistotami alebo poletavým hmyzom. Voda v sude tak vydrží dlhšie a riziko znečistenia je nižšie.

Guľatý sud na vodu Smooth v záhrade

5. Cena sudov na vodu

Nákupná cena sudu sa odvíja od jeho veľkosti, výrobného materiálu alebo komponentov, ktoré sú súčasťou základného balenia.

Pokiaľ by sme mali zoradiť cenovú náročnosť sudov s podobným objemom podľa výrobného materiálu, všeobecne je možné vychádzať z hodnôt nižšie:

  • Najdrahšie bývajú drevené sudy. Napríklad sud z dreva s objemom 200 l obstaráte od 2500 Kč (100 Eur) a viac (okrem iného podľa použitého typu dreva).
  • Druhé v poradí sú kovové sudy. Kovový sud s objemom 200 l obstaráte priemerne za 1600 Kč (65 Eur) a viac (tenkostenné plechové sudy sú lacnejšie, ale zodpovedajú tomu technické parametre).
  • Najlepší pomer-cena výkon ponúka pri danom objeme plastové sudy z plastov. Plastový sud na vodu s objemom 200 litrov obstaráte aj za 450 Kč (20 Eur), (závisí na prevedení a hrúbke konštrukcie).

Všeobecne platí, že základné modely sudov s objemom do 500 litrov zoženiete do dvoch tisíc korún (80 Eur). Objemnejšie sudy, prípadne sudy z kvalitnejších materiálov vás vyjdú na dva až päť tisíc Kč (80 až 200 Eur).

TIP: Samostatnú kapitolu predstavujú podzemné nádrže, ktoré je možné zakopať do zeme. V tomto prípade sa ceny pohybujú obvykle v rozmedzí dvadsať až sedemdesiat tisíc korún (800 až 2800 Eur). Rozdiel medzi (nadzemným) barelom na vodu a podzemnou nádržou nájdete v závere článku.

Zhrňme si teraz to najdôležitejšie, čo zatiaľ o výbere sudu viete.

Päť užitočných rád pre výber sudu na vodu

  • Zvážte, aký výrobný materiál bude najvhodnejší do vašich podmienok.
  • Zapremýšľajte nad objemom sudu. Najčastejšie využijete sudy s objemom 200–650 litrov.
  • Zvážte tvar sudu. Kockový tvar je praktickejší do úzkych priestorov.
  • Pýtajte sa predajcu, či je možné k sudom dokúpiť ďalšie príslušenstvo.
  • Sudy s objemom 200–600 zoženiete od pár stoviek (desiatok Eur) do pár tisíc korún (do sto Eur).

Najčastejšie otázky pri nákupe sudu

O čo sa záujemci o sud ešte pred nákupom zaujímajú? Odpovede na najčastejšie otázky, ktoré záujemcov v súvislosti s výberom sudu na vodu napadajú, sme pre vás spísali nižšie.

Na čo postaviť sud na vodu?

Sud na vodu postavte na vodorovný podklad. Je možné ho umiestniť na bežné druhy povrchov (drevené palubky, zámková dlažba, pevná a stabilná hlinitá pôda), s ktorými sa okolo domu stretnete.

Ak je povrch nerovný alebo si chcete uľahčiť odoberanie vody zo sudu, umiestnite ho na podstavec alebo vytvorte vyvýšený podklad z tehiel.

Ako dostať vodu zo sudu?

Existuje niekoľko spôsobov, ako vodu zo sudu odčerpávať. Pokiaľ unesiete kanvicu naplnenú vodou, stačí na sud namontovať vypúšťací kohútik, ktorý zaistí pohodlné vypúšťanie vody zo sudu.

Niektorí výrobcovia dodávajú k sudom tiež sety s rýchlospojkami a hadicou, ktoré na kohútik namontujete a môžete záhony zavlažovať za pomoci hadice bez väčšieho úsilia.

Ďalším riešením je inštalácia čerpadla, vďaka ktorému vodu prečerpáte z jedného sudu do druhého. Pokiaľ sa staráte o väčšiu plochu, stačí strategicky rozmiestniť viac sudov a budete mať zásobáreň vody presne v tých miestach, kde ju potrebujete.

Ako sa starať o vodu v sude?

Pokiaľ si nechcete do záhonov zanášať nečistoty, ktoré sa do vody môžu dostať priamo z odkvapu alebo z okolitého prostredia, je vhodné vykonať určité preventívne opatrenia:

  • Pokiaľ je sud vybavený priklápacím vekom, nenechávajte ho ležať vedľa sudu. Ochránite tak dažďovú vodu pred nečistotami zo vzduchu a zamedzíte prístupu komárov či iného hmyzu.
  • Dbajte na pravidelnú údržbu odkvapov, aby sa v nich nehromadili vetvičky, lístie alebo vtáčí trus, ktoré môžu kvalitu uskladnenej dažďovej vody znižovať.
  • Zaobstarajte si špeciálny filter, ktorý zachytí väčšie nečistoty ešte pred tým, než voda pritečie do sudu.
  • Drobné nečistoty niekedy preniknú aj cez filter. Preto je dôležité sud minimálne dvakrát ročne (pred začiatkom a po skončení sezóny) vyliať a vyčistiť jeho vnútorné priestory tlakovou vodou.

Plastový sud na vodu umiestnený na terase

Ako ozdobiť sud na vodu?

Zatiaľ čo pre zamaskovanie nevzhľadných plechových sudov môžete použiť vrecovinu, ohobľované dosky alebo rôzne výtvarné techniky, aby sud nepôsobil na záhrade rušivo. Pri plastových modeloch sa s týmto problémom stretávať nemusíte.

Mnoho plastových sudov je totiž navrhnutých tak, aby sa stali nie len praktickým, ale zároveň vkusným doplnkom vašej záhrady. Pokiaľ si potrpíte na výsledný estetický dojem, zaobstarajte si sud na vodu, za ktorý sa rozhodne nebudete musieť hanbiť.

Vaše dotazy

Náš profesionálny personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použitia ponúkaných výrobkov.

Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
alebo nechajte na seba kontakt a my Vám zavoláme
Kliknutím na „Odoberať“ vyjadrujete súhlas so spracovaním e-mailu podľa našich zásad spracovanie osobných údajov.

Žiadna otázka nebola nájdená. Spýtajte sa ako prvý.

Potrebujete poradiť? Neviete, ktorý produkt vybrať? Akú variantu? Nestrácajte čas samoštúdiom informácií na internete. Náš profesionálni personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použití ponúkaných výrobkov. Poslať otázku

Blog

Recenzia: 7 najlepších skleníkov pre rok 2024

Uvažujete nad kúpou nového skleníka, v ktorom si vypestujete zásobu čerstvého ovocia a zeleniny? Ak sa nechcete v nekonečnej ponuke rôznych modelov skleníkov na trhu stratiť, čítajte ďalej. 🙋‍♂️ Pripravili sme pre vás zoznam siedmich najlepších záhradných skleníkov, vrátane hodnotenia od pestovateľov, ktorí si skleník už zaobstarali.

Jutové a kokosové geotextílie a ich využitie (aktualizované)

Potrebujete ochrániť svah proti erózii? Inštalácia protieróznych rohoží alebo sietí je skvelým riešením. O spevňovaní povrchu svahov pomocou prírodných materiálov sa viac dozviete v tomto článku.

Spevnenie brehu: Objavte účinné a ekologické riešenie

Preteká okolo vášho pozemku rieka alebo potok a obávate sa, že divoká voda jedného dňa odnesie časť vášho pozemku? Prečítajte si, ako spevniť breh vodného toku aj inak ako guľatinou alebo tvárnicami. 
Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhajú Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám celý rad krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.