+421 233 070 466 (Po-Pi 8:00-16:00)
Krajina doručenia

Ako sa starať o zelenú strechu?

Ako sa starať o zelenú strechu, aby vydržala dlhé roky? Prečítajte si postrehy z praxe, ktoré vám údržbu zelenej strechy uľahčia.

Čo sa v článku dozviete? Kliknite na kapitolu a prečítajte si, čo vás práve zaujíma

Ak chcete využívať všetky výhody, ktoré vegetačné strechy prinášajú, bude nevyhnutné im z času na čas venovať náležitú starostlivosť. A to najmä v prípadoch, keď od založenia zelenej strechy uplynulo už pár rokov a kedy sú rastliny vystavené náročnejším klimatickým podmienkam.

Zelená strecha z roku 2023

Aby ste neskôr neplakali nad výsledkom…

V opačnom prípade môžete byť po niekoľkých sezónach nepríjemne prekvapení, že vám na vašu skôr rozkvitnutú zeleň zostala len spomienka. Na čo sa pri údržbe zelenej strechy zamerať?

V tomto článku nájdete riešenie na časté problémy, s ktorými sa majitelia zelených striech opakovane stretávajú. Poradíme vám, ako si s nimi poradiť a hlavne – ako sa im pokúsiť včas predísť.

Hneď v úvode je však dôležité spomenúť jednu dôležitú informáciu…

Bezúdržbová zelená strecha je mýtus – aj keď ide o strechu extenzívnu

Napriek tomu že najmä extenzívna zelená strecha vyžaduje menšie nároky na udržovanie, nie je možné ju nechať úplne bez údržby. Existuje však už pomerne zažitá predstava, že o extenzívnu strechu sa netreba pravidelne starať, a aj tak bude prospievať.

To nie je tak úplne pravda. Všeobecne je odporúčané vykonávať údržbu extenzívnej zelenej strechy 1–2x ročne – na začiatku a na konci sezóny.

Extenzívná zelená strecha z roku 2020

Do údržby je dobré pustiť sa na začiatku apríla a následne na konci októbra. V týchto prípadoch je potrebné:

  • Vytrhať náletové dreviny, traviny a byliny (jar aj zima)
  • Odstrániť napadané lístie z odkvapových žľabov, chrličov a odkvapových líšt (jar aj zima)
  • Dosypať substrát na miestach, kde ho vyfúkal vietor (jar aj zima)
  • Prihnojiť jestvujúcu výsadbu, aby mala dostatok živín (hlavne pred zimou)
  • Nahradiť uhynutú vegetáciu novými rastlinami (hlavne na jar)

Vo zvyšku roku nie je obvykle potrebné sa o extenzívnu zelenú strechu nijak zvlášť starať. Výnimkou sú extrémne horúce letá, kedy môže byť potrebné strechu zavlažovať, aby rastliny neuschli.

Komu sa nelení, tomu sa strecha zelení: 6 krokov, ako sa starať o extenzívnu strechu

Pozrime sa teraz bližšie na spomínané činnosti, na ktoré by ste pri údržbe svojej extenzívnej zelenej strechy nemali zabudnúť.

1. Zavlažovanie

Zálievka je nevyhnutná najmä 2–3 týždne po založení zelenej strechy, aby došlo k nasýteniu celého súvrstvia vodou. Vhodné je zavlažovať strechu aspoň 3× za týždeň. Zatiaľ čo menšiu strechu zavlažíte aj pomocou záhradnej hadice, pri väčších plochách je vhodné zvážiť inštaláciu zavlažovacieho systému, ktorý vám prácu uľahčí a zároveň umožňuje reguláciu prietoku vody.

Zavlažovánie zelenej strechy

TIP: Pokiaľ ako finálnu vegetačnú vrstvu použijete rezky rozchodníkov, je potrebné rastliny udržovať vo vlhkom substráte do doby, než jednotlivé časti zakorenia. Ideálne je zavlažovať rozchodníky minimálne 1× denne, a to skoro ráno alebo večer. Platí v prípadoch, že neprší a teploty dňa stúpnu nad 25 °C.

A ako postupovať, pokiaľ nastane dlhšie obdobie sucha?

Jeden týždeň bez dažďa: rozchodníky by mali jeden týždeň bez závlahy prečkať bez ujmy. V tejto dobe môžu tiež využívať vodu z drenážnej vrstvy – nopových kalíškov, ktoré slúžia ako zásobáreň vody pre rastliny na horšie časy.

Dva týždne bez dažďa: rozchodníky by mali byť aj po dvoch týždňoch bez zrážok stále v poriadku. Pokiaľ však máte na zelenej streche vysadené aj ďalšie rastliny, je vhodné situáciu sledovať. Ovisnuté kvety a mäkké, vädnúce listy sú varovným znamením, že rastliny už potrebujú zálievku.

Tri týždne bez dažďa: rastliny, ktoré nepatria medzi rozchodníky, je v tejto dobe vhodné zavlažovať pravidelne. Pokiaľ rastliny už viditeľne strádajú, je možné zavlažovať každý deň. Pokiaľ však rastliny znášajú bezdažďové obdobie stále dobre, stačí ich zalievať (kropiť) každé 2–3 dni podľa potreby.

TIP: Zalievajte alebo spusťte zavlažovací systém vo večerných hodinách, aby ste zabránili zbytočnému odparovaniu vody behom dňa.

Štyri týždne bez dažďa: Teraz je vhodné zaliať zelenú strechu bez ohľadu na druh vysadených rastlín. Dajte však pozor na to, aby ste rastliny nezalievali príliš. Pozorne kontrolujte ich stav, ktorý vám napovie, či bude vhodné dopriať rastlinám dlhšiu zálievku alebo ich bude stačiť pravidelne kropiť.

Zelená strecha na slnku

2. Pletie buriny

Pred začiatkom a na sklonku sezóny odstráňte zo svojej extenzívnej zelenej strechy invazívne rastliny, ktoré tu nemajú čo robiť. Občasné steblo trávy ničomu nevadí – podporuje biologickú rozmanitosť, vytvára príhodné životné podmienky pre niektoré druhy hmyzu a dodáva vašej zelenej streche prirodzený vzhľad.

Rozchodníky v kombinácii s trávou

Ak sa však začne burina rozrastať na zelenej streche nekontrolovane, začne oberať vysadené rastliny o živiny a môže vážne narušiť rovnováhu vzniknutého ekosystému. Zelená strecha posiata burinou naviac bude vyzerať nevzhľadne a neudržovane.

TIP: U extenzívnych zelených striech s vrstvou substrátu výšky 2–4 cm je riziko rozrastania buriny nižšie ako pri súvrstviach intenzívnych striech. V plytkej vrstve substrátu má burina problém správne zakoreniť.

Dôkladná obhliadka zelenej strechy 1–2× ročne je najlacnejšou prevenciou, ako mať nežiaduce premnoženie buriny pod dohľadom. A na ktoré druhy rastlín sa pri kontrole zamerať?

Sadenice stromov: náletové dreviny predstavujú pre zelené strechy jedno z najväčších rizík, a to bez ohľadu na to, či ide o strechy extenzívne alebo intenzívne. Korene stromov môžu prerastať aj do zvyšnej skladby zelenej strechy, a tým poškodiť napríklad drenážnu vrstvu.

Aj keď pri extenzívnych zelených strechách je riziko zakorenenia náletových drevín menšie, je na mieste strechu kontrolovať a zárodky nežiaducich rastlín včas odstrániť.

Machy: Pokiaľ je vaša strecha skrytá v tieni vyšších budov a zároveň nie je vystavená dlhším obdobím sucha, občasnému rastu machov sa najskôr nevyhnete. Vo vlhkom a tienistom prostredí sa im bude obzvlášť dariť. Občasný výskyt machov však môže mať aj výhodu: napríklad zaplní holé miesta vo výsadbe zelenej strechy vo chvíli, keď má strecha už nejaký rok za sebou a prvé rastliny začínajú hynúť starobou.

Ako však postupovať, pokiaľ sa machy začnú na zelenej streche množiť nekontrolovane? Možno vás napadne, že invazívne rastliny zahubíte použitím herbicídu. V tomto prípade je však na mieste zvýšená opatrnosť. Nešetrnou aplikáciou chemikálií môžete zlikvidovať aj rozchodníky.

Rozchodníky a mach na zelenej streche

Alternatívou je použitie hnojiva, ktoré podporujú rast ostatných rastlín, zatiaľ čo likvidujú mach. Pred jeho aplikáciou je však vždy lepšie poradiť sa s odborníkmi.

Tráva: Ak spozorujete väčší výskyt travín na streche, je možné ich odstrániť ručne alebo pomocou špecializovaných prípravkou. Opäť platí: pred aplikáciou herbicídu sa uistite, že si týmto riešením nespôsobíte viac škody ako úžitku.

3. Kosenie

Extenzívnu zelenú strechu s rozchodníkmi nie je nutné kosiť. Stačí iba 1× ročne odstrániť odkvitnuté stvoly.

Zelená strecha s lúčnymi kvetmi

Zelené strechy s lúčnou vegetáciou je nutné pokosiť alebo zostrihať ideálne 2–3× za rok, vždy po odkvitnutí. Pokosený materiál zo strechy odstráňte.

TIP: Pokiaľ sa v blízkosti zelenej strechy nachádzajú listnaté stromy, je potrebné odstraňovať na jeseň aj naviate lístie. Ihličnaté stromčeky zase môžu zaniesť odkvapové zvody – týmto problémom však môžete efektívne predísť napríklad použitím mriežky do odkvapov.

4. Hnojenie

Na jar je vhodné extenzívnu zelenú strechu prihnojiť. Na tieto účely je možné použiť hnojivo typu Osmocote, ktoré sa rozpúšťa pomalšie, a tým zaisťuje rastlinám dlhodobý prísun dôležitých látok, ako sú dusík, draslík alebo fosfor. Na 1 m² plochy zelenej strechy je potrebných približne 5 gramov hnojiva.

5. Doplňovanie substrátu

Pri využití strešného substrátu, ktorý je určený primárne pre extenzívne zelené strechy, obvykle doplňovanie či náhradu substrátu riešiť nemusíte. Tento druh substrátu obsahuje veľké množstvo minerálnych látok, ktoré rastliny len tak nespotrebujú. Preto ho nie je nutné po pár sezónach nahradzovať ani obmeňovať.

TIP: Prečítajte si, aké sú ďalšie výhody strešného substrátu a prečo ich ornica alebo klasický záhradnícky substrát jednoducho nenahradí.

6. Odvodnenie zelenej strechy

Minimálne raz ročne je tiež vhodné skontrolovať strešnú vpusť, revízne šachty a odkvapové systémy, ktoré zaisťujú odvodnenie strechy. Premokrenie zelenej strechy by mohlo mať za následok uhynutie rastlín, nadmerné preťaženie alebo dokonca poškodenie strešnej konštrukcie prípadne celej stavby.

Zelená strecha na verejnom prístrešku

Nenechávajte nič náhode

Chcete mať istotu, že pri údržbe extenzívnej zelenej strechy na nič nezabudnete? Stiahnite si náš zoznam v PDF, kde nájdete všetky dôležité úlohy na jednom mieste.

Vaše dotazy

Náš profesionálny personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použitia ponúkaných výrobkov.

Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
alebo nechajte na seba kontakt a my Vám zavoláme
Kliknutím na „Odoberať“ vyjadrujete súhlas so spracovaním e-mailu podľa našich zásad spracovanie osobných údajov.

Žiadna otázka nebola nájdená. Spýtajte sa ako prvý.

Potrebujete poradiť? Neviete, ktorý produkt vybrať? Akú variantu? Nestrácajte čas samoštúdiom informácií na internete. Náš profesionálni personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použití ponúkaných výrobkov. Poslať otázku

Blog

Recenzia: 7 najlepších skleníkov pre rok 2024

Uvažujete nad kúpou nového skleníka, v ktorom si vypestujete zásobu čerstvého ovocia a zeleniny? Ak sa nechcete v nekonečnej ponuke rôznych modelov skleníkov na trhu stratiť, čítajte ďalej. 🙋‍♂️ Pripravili sme pre vás zoznam siedmich najlepších záhradných skleníkov, vrátane hodnotenia od pestovateľov, ktorí si skleník už zaobstarali.

Jutové a kokosové geotextílie a ich využitie (aktualizované)

Potrebujete ochrániť svah proti erózii? Inštalácia protieróznych rohoží alebo sietí je skvelým riešením. O spevňovaní povrchu svahov pomocou prírodných materiálov sa viac dozviete v tomto článku.

Spevnenie brehu: Objavte účinné a ekologické riešenie

Preteká okolo vášho pozemku rieka alebo potok a obávate sa, že divoká voda jedného dňa odnesie časť vášho pozemku? Prečítajte si, ako spevniť breh vodného toku aj inak ako guľatinou alebo tvárnicami. 
Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhajú Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám celý rad krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.