+421 233 070 466 (Po-Pi 8:00-16:00)
Krajina doručenia

Január v skleníku: Ako sa pripraviť na novú sezónu?

S príchodom januára nastal čas začať plánovať tohtoročnú sezónu. Majitelia skleníku nemusia čakať až do príchodu jari, ale môžu sa do príprav pustiť už teraz. Poradíme vám, na čo by ste pri údržbe skleníku nemali zabudnúť.

Čo sa v článku dozviete? Kliknite na kapitolu a prečítajte si, čo vás práve zaujíma

Pokiaľ sa chcete na sklonku jari tešiť z bohatej úrody, nemali by ste nič nechať na náhodu. Pripravte svoj skleník na nadchádzajúcu sezónu už teraz. Na ktoré činnosti by ste sa mohli zamerať už v priebehu januára?

1. Vykonajte dôkladnú kontrolu záhradného náradia

Nechali ste nástroje ležať ľadom v rohu skleníku alebo ste ich na pár mesiacov uložili do chatky na náradie? Je najvyšší čas venovať záhradníckemu náradiu trochu pozornosti, aby ste ich mohli v nasledujúcich mesiacoch dobre využiť.

Nástroje očistite, zakonzervujte, natrite a opravte prípadné vady. Preskúmajte, či všetko náradie (čerpadlá, kosačka na trávu apod.) funguje, ako má. Mnohé z nich budete už čoskoro potrebovať, preto ich nezabudnite uskladniť na takom mieste, kde vám nebudú prekážať a budete ich mať vždy po ruke. 

TIP: Povaľujú sa vám záhradné pomôcky po celej záhrade, a neviete kam s nimi? Spoľahlivé riešenie predstavuje účelný záhradný domček, ktorý si môžete zakúpiť už hotový, alebo vybudovať svojpomocne.

2. Postarajte sa o záhradu alebo Skôr ako vojdeme do skleníku…

Skôr ako sa ponoríte do údržby vnútorných priestorov svojho skleníku, venujte pozornosť vonkajším priestorom. Pokiaľ sa budete o záhradu trochu starať aj v zimných mesiacoch, vaše úsilie sa vám v nasledujúcich mesiacoch určite vráti. Na čo by ste sa mali zamerať už v priebehu januára?

Omeťte sneh zo stromov a striech

Pokiaľ patríte medzi šťastlivcov, u ktorých cez Vianoce nasnežilo, prejdite s metlou celú záhradu a oprášte sneh z vetví alebo rastlín, ktoré by sa mohli pod jeho váhou poškodiť. Napadaný sneh je možné nahrnúť ku koreňom stromov, ktorým poslúži ako zdroj vody a ochráni ich pred treskúcimi mrazmi. Polámaniu stromčekov a poklesu ihličnatých kríkov môžete predchádzať tiež zviazaním vetví.

Pod nápormi snehu dochádza tiež ku zbytočnému namáhaniu skleníkovej konštrukcie, nezabudnite omiesť sklenené výplne alebo polykarbonát. To isté platí pri ďalších záhradných prístreškoch?

Nedáte dopustiť na svoju záhradnú kôlničku? Alebo máte na záhradke altán so zelenou strechou? Zbavte ich prebytočného snehu, ušetríte si námahu a čas s prípadnými opravami.

Žena odstraňuje sneh z konštrukcie skleníka

(Pred)zásobte sa osivom

Skôr ako vyrazíte na nákup nových semien, skontrolujte prebytky z minulých sezón. Aby ste si udržali prehľad o stave domácich zásob, vyplatí sa označiť si dátumom vrecká s osivom hneď po nákupe. Pri staršom osive si môžete overiť ich stav skúškou klíčivosti. Pokiaľ sa semená v priebehu dvoch až troch týždňov neuchytia, radšej si zaobstarajte nové.

TIP: Semená uchovávajte v suchom, chladnom a temnom prostredí, aby vám vydržali čo najdlhšie. Pred uložením nesmie byť navlhnuté a rovnako behom skladovania je potrebné dohliadnuť na to, aby ich vlhkosť nepoškodila. Optimálna teplota pre bežne pestované rastliny sa pohybuje okolo 5°C. Otvorené vrecká môžete uložiť do zaváracieho poháru, ktorý uzavriete a odložíte na vhodné miesto.

Pripravte si kompost na záhony

Pokiaľ si chcete po sviatkoch trochu zacvičiť a založili ste kompost skôr ako na jeseň, poprehadzujte nahromadený materiál. Môžete pridať napríklad popol zo spaľovaného dreva a ďalší organický odpad (vyhnite sa ale vrstveniu zamrznutých hrúd, pokrytých ľadom). 

V nadchádzajúcich týždňoch môžete materiál využiť pri pestovaní v skleníku: či už budete v skleníku sadiť uhorky alebo cukety, kvalitný kompost sa vám na záhrade nestratí. Pokiaľ naviac kompost a lístie uložíte napr. na rebarboru, ochránite ju pred mrazíkmi a na jar vám vyrastie skôr.

TIP: Pokiaľ zistíte, že sa pod vaším kompostom zabývali myši alebo krtkovia, môžete pri zakladaní kompostu položiť pletivo proti krtkom pod navrstvený materiál. A pokiaľ nemáte dostatok priestoru na otvorené kompostovisko, možno sa vám bude hodiť odolný plastový kompostér, do ktorého môžete uložiť desiatky litrov odpadu. 

3. Ako na údržbu skleníku?

Akonáhle máte hotové nevyhnutné prípravy, vrhnite sa na údržbu samotného skleníku. Na čo by ste určite pri príprave skleníkových priestorov nemali zabudnúť? Zatiaľ čo väčšinu roku nám skleník slúži ako miestnosť na pestovanie byliniek, kvetín a najrôznejších plodín, v priebehu zimného obdobia sa často mení na úložisko nepotrebného náradia.

Preto najskôr zo skleníku upracte všetky nástroje, ktoré teraz nebudete potrebovať. Akonáhle upracete nepotrebné pomôcky, môžete sa pustiť do opráv skleníku. Skontrolujte stav konštrukcie a sklenených tabúľ alebo polykarbonátových dosiek, či sa na nich nepodpísali nešváry počasia. Poškodené časti opravte, alebo vymeňte za nové.

Umytie vnútorných priestorov skleníku

Akonáhle budete mať istotu, že je váš skleník v dobrej kondícii, nezostáva, než sa pustiť do čistenia. Na opláchnutie stien a stropu nemusíte používať prípravky s obsahom chlóru: úplne vám postačí obyčajná voda s mydlom alebo saponátom.

Ak si chcete prácu uľahčiť, využite čistič alebo tzv. wapku. Ľahšie sa zbavíte škodcov ukrytých v škárach skleníkovej konštrukcie apod. Pokiaľ nič z toho k dispozícii nemáte, vystačíte si tiež s mopom a kefou.

Očistením skleníku sa vždy nezbavíte úplne všetkých škodcov. Mnohé odolnejšie organizmy ale spláchnete do pôdy, čím si pripravíte vhodné podmienky pre ďalší krok, a tím je dezinfekcia pôdy aj vnútorných priestorov skleníku.

Dezinfikujeme skleník

Zhruba štyri týždne pred prvým výsevom by sme mali vydezinfikovať skleník a zeminu, v ktorej budeme rastlinky pestovať. Ponúka sa niekoľko možností, ako skleník vydezinfikovať. Ako na to?

Do tlakovej umývačky (wapky) môžete pridať vo fľaštičke zriedený hypermangán, vďaka ktorému môžete steny vydezinfikovať. Ďalším riešením je použitie insekticídnych dymovníc. S pomocou zápalnej prskavky dymovnicu zapálime a necháme v uzavretom skleníku pôsobiť asi 12 hodín. Nezabudnite, že v skleníku nesmú byť v tejto dobe žiadne rastliny, očistnú kúru by neprežili.

Pred prvou výsadbou je potrebné vydezinfikovať zeminu. Z akých riešení máte na výber?

Okrem osvedčeného dusíkatého vápna môžete využiť tiež sírne sviece (nepliesť si so sírnymi plátkami, ktoré sú vhodné napr. pre demižóny, ale nie na dezinfekciu skleníkov). Väčšie sírne sviece zvládnu vydezinfikovať 10–15 m3. Sviečku pred zapálením umiestnite do menšej (plechovej) nádoby. Je vhodné nechať ju zapálenú cez noc.

Dezinfekciu môžete dokončiť s pomocou dusíkatého vápna, u ktorého je však potrebné dbať na správne dávkovanie (optimálne 1 kg/m2). Dusíkaté vápno rozhodíme a následne zapravíme do pôdy (min. na hĺbku jedného rýľu). aby dezinfekcia pôsobila vo vnútri pôdy, nie na jej povrchu. Suchú pôdu riadne polejeme vodou, prekryjeme ju igelitovou fóliou a necháme vápno pôsobiť 2–3 týždne.

TIP: Dusíkaté vápno zoženiete pod obchodným názvom Perlka. Po aplikácii do pôdy sa vysporiada so zárodkami húb, plesní a bežnými záhradnými škodcami (vajíčka slimákov, cvrčkov apod.). Niekoľko ďalších týždňov sa do zeminy uvoľňuje dusík, ktorý zlepšuje úrodnosť pôdy a napomáha rastu mladých rastlín.

Prvý výsev a ranná výsadba v skleníku

Akonáhle máte pripravený skleník a zeminu, môžete sa pustiť do prvého výsevu. Aj keď január patrí medzi najchladnejšie mesiace v roku, kvalitný skleník zvládne naakumulovať dostatok tepla, vďaka čomu začnete novú sezónu o niekoľko týždňov skôr.

A ktoré rastliny môžete začať sadiť už v priebehu januára? Reďkovky, cibuľu či karotku. Na konci mesiaca je možné začať s pestovaním rajčín, šalátových uhoriek, alebo zeleninovou paprikou.

TIP: Aby ste si udržali prehľad o tom, kam ste rastliny v skleníku umiestnili, obstarajte si značky na zeleninu alebo záhradnícky denník, do ktorého si zapíšete všetky dôležité informácie (dokúpené osivo, zasadené rastliny apod. Jednoduchá schéma skleníku s vyznačením záhonov vám pomôže v starostlivosti o vegetáciu v priebehu prvých týždňov).

Výsadba paradajok

Čo si z toho vziať?

Ako vidíte, na ďalšiu sezónu sa môžete začať pripravovať už v prvých týždňoch nového roku. Predtým, ako sa pustíte do vysievania semien a výsadby mladých rastliniek, mali by ste svoj skleník náležite pripraviť.

  • Začnite plánovať, čo v tomto roku v skleníku vysadíte. Pokiaľ vám dochádza osivo alebo sadeničky, doplňte zásoby.
  • Upracte zo skleníku nepotrebné predmety a záhradnícke náradie, ktoré nebudete pri údržbe potrebovať.
  • Umyte steny skleníku: tlaková umývačka vám prácu uľahčí, ale v núdzi si vystačíte aj s kefou a mopom.
  • Vydezinfikujte vnútorné priestory skleníku. Poslúžia vám sírne sviece alebo silnejšie koncentrovaný hypermangán.
  • Dezinfekciu pôdy vám uľahčia sírne sviece alebo aplikácia dusíkatého vápna.
  • V januári môžete vysadiť cibuľu, reďkovky, karotku, zeleninovú papriku alebo šalátové uhorky.

Máte hotovo, ale február už klepe na dvere? Práca v skleníku nekončí. Prečítajte si, ktoré rastliny môžete začať pestovať už v priebehu februára, aby ste sa mohli na jar tešiť z rýchlo rastúcej úrody.

Vaše dotazy

Náš profesionálny personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použitia ponúkaných výrobkov.

Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
alebo nechajte na seba kontakt a my Vám zavoláme
Kliknutím na „Odoberať“ vyjadrujete súhlas so spracovaním e-mailu podľa našich zásad spracovanie osobných údajov.

Žiadna otázka nebola nájdená. Spýtajte sa ako prvý.

Potrebujete poradiť? Neviete, ktorý produkt vybrať? Akú variantu? Nestrácajte čas samoštúdiom informácií na internete. Náš profesionálni personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použití ponúkaných výrobkov. Poslať otázku

Blog

Recenzia: 7 najlepších skleníkov pre rok 2024

Uvažujete nad kúpou nového skleníka, v ktorom si vypestujete zásobu čerstvého ovocia a zeleniny? Ak sa nechcete v nekonečnej ponuke rôznych modelov skleníkov na trhu stratiť, čítajte ďalej. 🙋‍♂️ Pripravili sme pre vás zoznam siedmich najlepších záhradných skleníkov, vrátane hodnotenia od pestovateľov, ktorí si skleník už zaobstarali.

Jutové a kokosové geotextílie a ich využitie (aktualizované)

Potrebujete ochrániť svah proti erózii? Inštalácia protieróznych rohoží alebo sietí je skvelým riešením. O spevňovaní povrchu svahov pomocou prírodných materiálov sa viac dozviete v tomto článku.

Spevnenie brehu: Objavte účinné a ekologické riešenie

Preteká okolo vášho pozemku rieka alebo potok a obávate sa, že divoká voda jedného dňa odnesie časť vášho pozemku? Prečítajte si, ako spevniť breh vodného toku aj inak ako guľatinou alebo tvárnicami. 
Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhajú Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám celý rad krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.