+421 233 070 466 (Po-Pi 8:00-16:00)
Krajina doručenia

Výber geotextílie: ako zvoliť tú správnu?

Plánujete vybudovanie príjazdovej cesty, inštaláciu bazénu do výkopu alebo potrebujete oddeliť okrúhliaky od zeminy? To sa často nezaobídete bez geotextílie. Ale možno si nie ste istí, akú geotextíliu použiť. Inspirujte sa v našom článku.

Čo sa v článku dozviete? Kliknite na kapitolu a prečítajte si, čo vás práve zaujíma

Ako z článku vyťažiť maximum: Riešite konkrétny problém a zaujíma vás, akú geotextíliu zvoliť? Vyberte si v obsahu vyššie "svoj problém". Automaticky sa presuniete k podkapitole, v ktorej nájdete riešenie.

Dôležité upozornenie: Uvádzané odporúčania sú vhodné pre popisované typy realizácií. Riešite v spojitosti s vybraným problémom ďalšie, špecifické otázky, ktoré nie sú v textu výslovne spomenuté?

Obráťte sa na nás. Nájdeme vhodné riešenie, prípadne sa uistíte, že odporúčaný výrobok je možné použiť aj pre zamýšľaný účel.

 Zabalené geotextílie
Ilustračné foto. Zabalené role geotextílií.

1. Geotextília pod cestu

Najčastejšie sú otázky na výber geotextílie pri výstavbe dlhodobej alebo dočasnej komunikácie, ktorá bude zaťažovaná pojazdom vozidiel. Na geotextílii v týchto prípadoch nešetrite. V skladbe vozovky totiž plní celý rad funkcií, okrem iného. napr.

  • bráni mieseniu rôznych druhov materiálov,
  • pomáha únosnosti konštrukčných vrstiev ako celku,
  • prepúšťa vodu hlbšie do podložia
  • alebo obmedzuje prerastanie buriny.

TIP: Geotextília sa pokladá na vyrovnanú a zhutnenú zeminu. Okrem toho je potrebné pri výstavbe príjazdovej cesty dodržať ďalšie dôležité kroky. Prečítajte si, ako pri realizácii príjazdovky postupovať.

Akú geotextíliu pod cestu zvoliť: vhodná je netkaná geotextília z čistého polypropylénu – napr. Geomatex NTB 10.

  1. Pri výstavbe príjazdovej cesty pre osobné aj nákladné vozidlá na pevnom podloží voľte geotextíliu s gramážou min. 200 g/m².
  2. Pri výstavbe príjazdovej cesty pre osobné aj nákladné vozidlá na zvodnelom podloží voľte geotextíliu s gramážou min. 300 g/m².

Prečo zrovna geotextílie z čistého polypropylénu? Pri výstavbe príjazdovej komunikácie alebo parkovacieho státia je dôležitou vlastnosťou mechanická odolnosť proti pretrhnutiu (CBR). Pre uvedené realizácie je potrebná geotextília s CBR min. 2,5 kN. Túto požiadavku spĺňajú práve polypropylenové geotextílie plošnej hmotnosti 200 g/m² (a viac).

Pozor: Lacnejšie geotextílie z recyklátu predstavujú ekonomickejšiu alternatívu, ale požadované technické parametre nedosahujú. A to ani vo vyšších plošných hmotnostiach. Ich použitie je možné, ale iba v nenáročných realizáciách – napríklad pri stavbe cesty, ktorá bude zaťažovaná pojazdom osobných vozov v menšej miere.

Použitie nevhodného výrobku môže mať negatívny vplyv na funkčnosť a celkovú životnosť konštrukcie. Prípadná náprava škôd vás rovnako môže prísť na nemalé finančné náklady, nehovoriac o časovej záťaži. Nákup geotextílie preto dobre zvážte. Investovaná čiastka sa vám v dlhodobom horizonte vráti.

Netkaná geotextília pod príjazdovou cestou
Ilustračné foto. Netkaná polypropylénová geotextília položená pri výstavbe cestnej komunikácie.

2. Geotextília pod kamenivo

Výber správnej geotextílie pod kameň, resp. kamenivo nie je vždy jednoznačný. Pod termínom "kamenivo" si totiž rôzni stavitelia môžu predstaviť niekoľko rozdielnych realizácii.

  • Niekedy je termínom "kamenivo" mienená vrstva štrku pri pokládke zámkovej dlažby, výstavbe terasy alebo príjazdovky.
  • Inokedy kamenivo označuje okrúhliaky, ktoré sa bežne používajú na záhonoch či zelených strechách.
  • Skôr ojedinele sa kamenivom rozumie zásyp pri výstavbe drenážneho systému.

Nižšie nájdete informácie, akú geotextíliu vybrať pre každý z popisovaných problémov. (Ak hľadáte riešenie pre príjazdovú cestu, odpovede nájdete o pár odstavcov vyššie.)

3. Geotextilie pod zámkovú dlažbu

Inštalácia geotextílie predstavuje jeden z dôležitých krokov pri pokládke zámkovej dlažby. Zabraňuje totiž prerastaniu buriny a mieseniu zeminy so štrkom, čím predĺži životnosť jednotlivých vrstiev.

Podobne ako v prípade výstavby príjazdovky, je nutné vyberať geotextíliu s dostačujúcou odolnosťou proti pretrhnutiu a prerazeniu (štrkom, burinou alebo pri pojazde vozidiel).

Akú geotextíliu pod zámkovú dlažbu zvoliť: vhodná je netkaná geotextília z čistého polypropylénu – napr. Geomatex NTB.

  • Pri pokládke zámkovej dlažby, ktorá bude zaťažovaná pojazdom osobných či dodávkových vozidiel voľte geotextíliu s gramážou min. 200 g/m².
  • Pri pokládke zámkovej dlažby, ktorá bude zaťažovaná pojazdom nákladných vozidiel voľte geotextíliu s gramážou min. 300 g/m².
  • Pokiaľ sa jedná skôr o chodníčky pre peších, je možné zvoliť geotextíliu s gramážou 200 g/m², príp. ekonomickú alternatívu – geotextíliu RPP s gramážou 300 g/m² (vhodné iba pre chodníky).

Geotextília pod zamkovú dlažbu
Ilustračné foto. Geotextília pripravená na pokládku dlažby.

4. Geotextília pod terasu

Pri výstavbe terasy môžete pod štrkový násyp položiť geotextíliu. Tá zabraňuje miešaniu zeminy s vrstvou štrku. Geotextília prepúšťa vodu, dažďová závlaha sa tak vsiakne do podložia. Rozprestretím geotextílie pod konštrukciu zároveň obmedzíte rast buriny.

Akú geotextíliu pod terasu zvoliť: vhodná je tkaná alebo netkaná geotextília min. plošnej hmotnosti 200 g/m². V prípade netkaných geotextílií voľte:

V kategórii tkaných geotextílií sa ponúkajú tieto výrobky:

TIP: Odlišný proces výroby zaisťuje textíliám rozdielne vlastnosti. Prečítajte si, aké sú rozdiely medzi tkanou a netkanou textíliou.

Geotextília pod pergolu
Ilustračné foto. Tkaná geotextília položená na upravený povrch pred výstavbou záhradného prístrešku.

5. Geotextília pod okrúhliaky

Textílie sa v záhradách hojne využívajú napríklad v kombinácii s okrúhliakmi. Ten sa na záhonoch používa nie len ako mulčovacia vrstva, ale tiež ako dekoračný prvok. V týchto prípadoch sa pokladá geotextília pod okrúhliaky.

Vďaka geotextílii nedochádza k miešaniu zeminy s kamenivom, čo by vám mohlo skomplikovať výsadbu nových rastlín. Okrem toho obmedzuje rast buriny.

Akú geotextíliu pod okrúhliaky zvoliť: vhodné sú tkané textílie plošnej hmotnosti 90–100 g/m².

  • V praxi toľko nezáleží na tom, či má textília gramáž 90 alebo 100 g/m². Nepatrný rozdiel v plošnej hmotnosti nebude mať na funkciu textílie zásadný vplyv.
  • Ak potrebujete pokryť menšiu plochu, voľte tkanú geotextíliu Geomatex HOBBY+.

 Geotextília pod okrúhliaky
Ilustračné foto. Geotextília pod okrúhliaky položená vedľa trávneho porastu.

6. Geotextília pod bazén

Ostré predmety ako drevo alebo úlomky kameňov môžu spodnú časť bazénu pretrhnúť alebo prepichnúť. Geotextília pod bazénom chráni dno konštrukcie pred poškodením. 

Pri výbere geotextílie pod bazén je potrebné dodržať niekoľko dôležitých pravidiel:

  • Pred pokládkou geotextílie odstráňte z plochy kamienky, korene, vetvičky aj iné nežiadúce predmety.
  • Položená geotextília by mala byť na všetkých stranách min. o meter dlhšia, než aké sú rozmery bazénu.
  • Ak pokladáte pásy geotextílie cez seba, dodržujte presahy min. 20 cm.
  • Po umiestnení geotextílie bazén napustite, až potom geotextíliu zastrihnite na požadovaný rozmer.
  • Pokiaľ máte geotextíliu s nižšou plošnou hmotnosťou, preložte dve vrstvy geotextílie cez seba.

Akú geotextíliu pre bazén zvoliť: vhodná je netkaná geotextília s minimálnou plošnou hmotnosťou 400 g/m², ešte lepšie 500 g/m² - napr. geotextíliu GEO RPES.

Nezabudnite: ak si vyberiete geotextíliu s menšou plošnou hmotnosťou, položte dva pásy geotextílie cez seba.

 Geotextília pod bazén
Ilustračné foto. Netkaná geotextília pod bazén.

7. Geotextília proti burine

Na svahoch a záhonoch geotextília zabraňuje rozrastaniu trávy a iných druhov nežiadúcich rastlín.

Pokiaľ nehodláte záhony obsypať štiepkou, slamou alebo iným prírodným mulčom, môžete na ochranu proti burine využiť tkané a netkané textílie z polypropylénu. Okrem toho existuje čisto prírodné alternatíva – ekotextília z prírodnej biomasy.

V spojitosti s používaním (geo)textílií v záhradách opakovane zaznieva niekoľko otázok:

  1. Je lepšie zvoliť tkanú, alebo netkanú textíliu?
  2. Aká je vhodná plošná hmotnosť geotextílií do záhrady?
  3. Je možné textíliu z plastov nahradiť iným materiálom?

Vezmime to po poradí:

1. Tkaná alebo netkaná textília: Proti burine je možné využiť tkané aj netkané geotextílie. Líšia sa predovšetkým spôsobom výroby. Tkané geotextílie sa častejšie používajú do záhonov so zeleninou na rozsiahlejšej ploche.

Preto majú tkané geotextílie na oboch stranách prúžky, ktoré vám uľahčia vysadenie väčšieho počtu rastlín v rovnomernej vzdialenosti od seba. Na svahoch a záhonoch s kvetinami však nepôsobia príliš vzhľadne – pokiaľ nie sú prekryté mulčom alebo hustou výsadbou, pod ktorou nie sú vidieť.

Na záhony a záhradné svahy sú vhodnejšie skôr netkané textílie, ktoré sa dodávajú aj v hnedej farbe imitujúcej hlinu. V tomto odtieni textílie toľko „nebijú do očí“, najmä pokiaľ vegetácia nie je ešte dostatočne vyrastená.

2. Vhodná plošná hmotnosť: Tkané aj netkané textílie sa vyrábajú v rôznych plošných hmotnostiach. Všeobecne sa dá povedať, že vyššia plošná hmotnosť = väčšie množstvo výrobnej suroviny, vďaka ktorej je textília odolnejšia proti agresívnejšej burine a zároveň bude mať dlhšiu životnosť.

Pokiaľ teda na záhradke bojujete s vytrvalou burinou, zvoľte textíliu s vyššou plošnou hmotnosťou, ktorá môže byť v podobnej situácii účinnejší.

3. Alternatíva k textíliám z plastov: Pokiaľ uprednostňujete prírodné riešenie, ale nechcete riešiť pravidelnú navážku mulčovacieho materiálu, vyskúšajte ekotextílie.

Výrobný proces je podobný ako u netkaných textílií. Namiesto plastov sa však ekotextílie vyrábajú z prírodných surovín, ako sú zbytky vňatí po spracovaní cukrovej repy, kukurice, zemiakov, alebo z ovčej vlny, popr. celulózy.

TIP: Chcete zabrániť prerastaniu buriny do záhonov, ale plasty vidíte v zahradách neradi? Zistite, čím nahradiť textílie z plastov.

Vďaka tomu sa behom niekoľkých rokov rozloží v pôde. Uvoľňované látky slúžia ako hnojivo a vyživujú okolité rastliny. Na záhonoch pôsobia ekotextílie harmonicky a nijako nenarušia celkový dojem z vašej záhrady.

Akú geotextíliu proti burine zvoliť: vhodné sú predovšetkým netkané textílie alebo ekotextílie. Pokiaľ hľadáte skôr geotextíliu pod mulčovaciu vrstvu, vyššie zistíte, ako vybrať geotextíliu pod okruhliaky. Alternatívou k bežným netkaným textíliám z plastov sú biodegradabilné ekotextílie z prírodného materiálu.

Netkaná textilia pod výsadbou rastlín
Ilustračné foto. Čierna netkaná textília pod výsadbou.

8. Geotextília proti mrazu

I dnes zbadáte v našich záhradách stromy obalené nepriedušnými igelitovými fóliami. Pokiaľ mrazy udrú nečakane, fólie splnia svoj účel. Dlhodobo je však takéto riešenie nevhodné.

Pod fóliou dochádza k nadbytočnému zadržiavaniu vlhkosti. Nadmerne vlhké prostredie môže mať za následok vznik plesní, ktoré vo výsledku môžu uškodiť mladým stromčekom rovnako ako mráz.

Ak potrebujete výsadbu ochrániť pred chladným počasím behom zimy či pred jarou, zakryte ju bielou netkanou textíliou.

Na rozdiel od čiernych alebo hnedých textílií biele textílie proti mrazu dobre odrážajú svetlo, a naviac prepúšťajú vzduch a vodu. Rastliny tak môžu „dýchať“ a po zakrytí textíliou sa nezaparia. Akonáhle mrazy opadnú, stačí textílie zo záhonov alebo korún stromov zložiť a uschovať pre použitie v ďalšej sezóne.

Všeobecne platí: väčšie mrazy alebo vyššie nároky na udržanie stabilných teplôt (u teplomilných rastlín) = textílie s vyššou plošnou hmotnosťou. Pokiaľ sa plošná hmotnosť bielej netkanej textílie líši nanajvýš niekoľkými gramami na m², môže byť tento rozdiel spôsobený odlišným výrobným procesom.

Nie je tak možné vopred jednoznačne povedať, že textília s plošnou hmotnosťou 19 g/m² bude násobne spoľahlivejšia ako textília s plošnou hmotnosťou 17 g/m². Záleží vždy na konkrétnych podmienkach.

Akú geotextíliu proti mrazu zvoliť: vhodná je biela netkaná textília s plošnou hmotnosťou 17–50 g/m² – napr. Agrospeed N 17g alebo Agrotextília N 50g.

Rastliny zakryté bielou netkanou textíliou
Ilustračné foto. Rastliny zakryté bielou netkanou textíliou.

9. Geotextília do jazierka

Bez geotextílie sa nezaobídete ani pri budovaní jazierka s okrasnými rastlinami. Nenahradzuje jazierkovú fóliu, ktorá slúži ako nepriepustná hydroizolácia.

Skladba jednotlivých vrstiev môže vyzerať napríklad takto:

1. Na dno výkopu položíme hrubšiu netkanú geotextíliu, ktorá chráni fóliu pred prerazením kameňmi a inými ostro hrannými časticami v zemine.

2. Na geotextíliu potom umiestnime jazierkovú fóliu, ktorá funguje ako hydroizolačná vrstva a zabraňuje presakovaniu vody do podložia.

3. V jazierkach, na ktorých dno pokladáme väčšie kamene, položíme geotextíliu aj na hornú stranu fólie. Týmto spôsobom zabránime jej pretrhnutiu vo vrchnej časti, ktorá bude po umiestnení kameňov do jazierka dlhodobo vystavená zaťaženiu.

Akú geotextíliu do jazierka zvoliť: vhodná je netkaná geotextília s min. plošnou hmotnosťou 400–500 g/m² – napr. GEO RPES alebo GEO RPP (odolnejšia alternatíva). Pokiaľ chcete využiť geotextíliu s nižšou plošnou hmotnosťou, je možné položiť dve vrstvy cez seba.

Geotextília pod jazierko
Ilustračné foto. Geotextília pod jazierko zabráni poškodeniu hydroizolačnej fólie.

10. Geotextília do jazierka s Koi kaprami

Medzi obyvateľmi Česka sú chovatelia kaprov Koi skôr vzácnosťou. V iných štátoch Visegrádu, napríklad v Maďarsku, sa však cudzokrajní kapríci tešia značnej obľube.

VIETE, ŽE… V japončine sa kapry Koi nazývajú „Nishikigoi“ (doslova „brokátové ryby“) a pre miestnych obyvateľov sú stelesnením odvahy a sily? V príhodných podmienkach sa kapry dožívajú až 70 rokov, preto sa niekedy ich chovy dedia z generácie na generáciu.

Pri zakladaní jazierka pre ryby tu geotextília plní rovnakú funkciu ako pri výstavbe klasickej okrasnej vodnej plochy, tj. chráni hydroizolačnú fóliu pred pretrhnutím.

Akú geotextíliu do jazierka s Koi kaprami zvoliť: rovnako ako u bežného okrasného jazierka, aj tu je vhodná netkaná geotextília s min. plošnou hmotnosťou 400–500 g/m² – napr. GEO RPES alebo GEO RPP.

Jezierko s Koi kaprami
Ilustračné foto. Jazierko s Koi kaprami dodá vašej záhrade exotický nádych.

11. Geotextília pod plechovú krytinu

Skôr výnimočne narazíte na dopyt geotextílie pri výstavbe novej či renovácii jestvujúcej strechy. Pre toto využitie sú však nevhodné. Geotextílie sú určené do zemných konštrukcií. Pod krytinu je nutné inštalovať vhodnú strešnú fóliu, ktorá zaistí odvod vodných pár a ochráni tepelnú izoláciu strechy pred poveternostnými vplyvmi.

Platí to nie len vtedy, keď plánujete zriadiť pod strechou obývateľný priestor, ale tiež pri zastrešovaní hospodárskych stavieb. U týchto realizácií sa často používajú trapézové plechy. I v tomto prípade ale namiesto geotextílie siahnite po (difúznej) fólii, ktorú umiestnite na spodnú, resp. vnútornú časť plechov.

Akú geotextíliu pod plechovú krytinu zvoliť: žiadnu. Ako poistná hydroizolácia a ochrana pred klimatickými vplyvmi sa používajú výhradne strešné fólie s požadovanými parametrami. Pri ich výbere si nechajte poradiť od odborníka, ktorý dokáže posúdiť individuálne podmienky v lokalite vašej stavby.

Produkty uvedené v článku

Vaše dotazy

Náš profesionálny personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použitia ponúkaných výrobkov.

Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
alebo nechajte na seba kontakt a my Vám zavoláme
Kliknutím na „Odoberať“ vyjadrujete súhlas so spracovaním e-mailu podľa našich zásad spracovanie osobných údajov.

Žiadna otázka nebola nájdená. Spýtajte sa ako prvý.

Potrebujete poradiť? Neviete, ktorý produkt vybrať? Akú variantu? Nestrácajte čas samoštúdiom informácií na internete. Náš profesionálni personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použití ponúkaných výrobkov. Poslať otázku

Blog

Recenzia: 7 najlepších skleníkov pre rok 2024

Uvažujete nad kúpou nového skleníka, v ktorom si vypestujete zásobu čerstvého ovocia a zeleniny? Ak sa nechcete v nekonečnej ponuke rôznych modelov skleníkov na trhu stratiť, čítajte ďalej. 🙋‍♂️ Pripravili sme pre vás zoznam siedmich najlepších záhradných skleníkov, vrátane hodnotenia od pestovateľov, ktorí si skleník už zaobstarali.

Jutové a kokosové geotextílie a ich využitie (aktualizované)

Potrebujete ochrániť svah proti erózii? Inštalácia protieróznych rohoží alebo sietí je skvelým riešením. O spevňovaní povrchu svahov pomocou prírodných materiálov sa viac dozviete v tomto článku.

Spevnenie brehu: Objavte účinné a ekologické riešenie

Preteká okolo vášho pozemku rieka alebo potok a obávate sa, že divoká voda jedného dňa odnesie časť vášho pozemku? Prečítajte si, ako spevniť breh vodného toku aj inak ako guľatinou alebo tvárnicami. 
Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhajú Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám celý rad krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.