+421 233 070 466 (Po-Pi 8:00-16:00)
Krajina doručenia

Odolný polykarbonát: Čo presne to znamená?

Plánujete zastrešiť pergolu alebo inú vonkajšiu konštrukciu? Pokiaľ zvolíte polykarbonát, nič nepokazíte. Ak budú dosky dostatočne kvalitné. Podľa akých kritérií dosky vyberať, aby vydržali dlhšie ako do prvého krupobitia?

Čo sa v článku dozviete? Kliknite na kapitolu a prečítajte si, čo vás práve zaujíma

Polykarbonát na pergole
Ilustračné foto. Polykarbonát na pergole.

Nie je polykarbonát ako polykarbonát

Polykarbonát je húževnatý plast, ktorý má dobré tepelne-izolačné vlastnosti a nízku hmotnosť. Pokiaľ siahnete po kvalitnom polykarbonáte (ako ho spoznáte, sa dočítate nižšie), vydrží pár desiatok rokov. To všetko za pomerne priaznivú cenu.

Na českom a slovenskom trhu samozrejme existuje obrovské množstvo polykarbonátových dosiek v rozdielnej kvalite. Na prvý pohľad sa dosky môžu zdať všetky rovnaké a jediným výrazným rozdielom bude cena. Alebo je to inak?

O tom, akej kvality dosky sú – a teda o tom, ako dlho vydržia –, rozhoduje celý rad faktorov:

  1. Množstvo regranulátu
  2. Pôvod dosiek
  3. Certifikácia
  4. Hrúbka UV vrstvy
  5. Plošná hmotnosť
  6. Miesto predaja
  7. Cena

Pozrime sa na jednotlivé parametre bližšie, aby ste si vybrali polykarbonát, ktorý splní vaše očakávania.

1. Množstvo regranulátu

Množstvo regranulátu v doskách zbežným pohľadom neodhadnete. Vo väčšom množstve však práve regranulát zhoršuje mechanické vlastnosti polykarbonátu. Dosky sú krehkejšie, a tím aj náchylnejšie na poškodenie krúpami.

 

TIP: Čo je to regranulát: "Plastový regranulát je koncovým stupňom ekologickej recyklácie a spracovania plastového odpadu. Regranulát sa vďaka svojím vlastnostiam stává vstupom pre ďalšiu výrobu, ktorá tak šetrí prírodné zdroje." (Wikipedie)

Renomovaní výrobcovia používajú regranulát len vo veľmi malom množstve (do 3 %). Týmto spôsobom je možné čiastočne zredukovať náklady na výrobu dosiek, bez toho aby došlo k razantnému zníženiu ich kvality.

Najkvalitnejšie dosky na európskom trhu neobsahujú regranulát vôbec. Príkladom sú dosky MARLON, ktoré obsahujú iba panenský granulát (tj. 100% nový granulát bez prímesí).

Pokiaľ ale narazíte na podozrivo lacný polykarbonát, je vysoká šanca, že obsah regranulátu bude znateľne vyšší ako uvádza hodnota vyššie. Vyskytli sa dokonca prípady, kedy u extrémne lacných dosiek odhalili testy viac ako 90% obsah regranulátu. Tým sa dostávame ku druhému bodu.

Polykarbonát s prímesou
Ilustračné foto. Polykarbonát s prímesou (viditeľná krupička, označené červene) vs. rez kvalitnou doskou (vľavo dole).

2. Pôvod dosiek

Za kvalitný polykarbonát sa výrobci nehanbia. Preto na fólii, ktorá chráni dosky pred poškrabaním, nájdete logo aj názov (dohľadateľného) výrobcu. Pokiaľ tomu tak nie je a miesto toho uvidíte na prebale len rôzne značky sľubujúce 10ročnú záruku alebo garanciu kvality, zbystrite. Je dosť možné že ste narazili na lacnú napodobeninu.

Pozor si dajte najmä na nekvalitné materiály z Ázie. Na fólii často nájdete hromadu nápisov o certifikátoch medzinárodnej kvality. Tieto nápisy vás majú presvedčiť o tom, že držíte v rukách +certifikovaný výrobok. A výrobca tiež vsádza na to, že mnohí zákazníci vyberajú primárne podľa ceny.

Nekvalitný ázijský polykarbonát v továrni
Ilustračné foto. Snímky z ázijské výrobne, kde lacný polykarbonát vzniká v nie zrovna priaznivých podmienkach.

Nenechajte sa oklamať. Pokiaľ nebudete schopní dohľadať výrobcu dosiek – alebo polykarbonát nepochádza aspoň od známeho dodávateľa, s ktorým v prípade potreby vyriešite reklamáciu –, zvoľte radšej iný model dosiek. Spoľahlivý polykarbonát sa vyrába aj v Európe (napr. v Anglicku, Taliansku alebo Nemecku).

Pri lacnom materiály síce nejakú korunu ušetríte… ale stačí mierne krupobitie a vaša strecha sa bude podobať cedníku. Ste na pochybách?

Pozrite sa na video nižšie. Dovozca známeho anglického polykarbonátu vykonal "záťažový test" ázijského skleníku, ktorého opláštenie tvoria nekvalitné dosky z najnižšej cenovej kategórie. Následne tento (väčšinou už nenávratne poškodený) polykarbonát nahradil doskami MARLON. Rozdiel posúďte sami.

3. Certifikácia

Preverený výrobca prikladá k polykarbonátovým doskám certifikát kvality. Výroba polykarbonátu totiž podlieha prísnym predpisom. Chcete si byť istí, že ste si vybrali skutočne kvalitné dosky?

Vyžiadajte si doklad, že dosky boli vyskúšané štátom certifikovanou skúšobňou. Pokiaľ nakupujete na internete, nájdete certifikáty aj na stránkach s produktom (alebo vám dorazí spoločne so zakúpenými doskami).

Pri výbere dosiek sa zaujímajte rovnako o to, či výrobca poskytuje k polykarbonátu zmluvnú záruku na odolnosť proti bežnému krupobitiu. Ako dlhú? 2 roky, 5 rokov alebo až 10 rokov? Informácie nájdete na priloženom záručnom liste.

Pergola na záhrade
Ilustračné foto. Pergola s polykarbonátom na rozkvitnutej záhrade.

4. Hrúbka UV vrstvy

Molekuly polykarbonátu degradujú vplyvom UV žiarenia. Výsledkom je žltnutie a krehnutie dosiek. Aby k tejto situácii nedochádzalo, sú kvalitné dosky chránené UV stabilizovanou vrstvou (touto stranou sa polykarbonátové dosky pokladajú smerom k slnku – strana je na doske označená páskou).

TIP: Výrobcovia lacného polykarbonátu zabezpečia dosky (v lepšom prípade) aspoň slabšou vrstvou UV stabilizátoru. Nenanášajú ju však rovnomerne. Výsledkom je, že dosky nie sú dostatočne chránené a väčšie množstvo slnečného žiarenia alebo rýchle krupobitie na nich zanechávajú nezmazateľné stopy.

Hrúbku UV vrstvy voľným okom nepostrehnete. Preukazné výsledky poskytujú len laboratórne analýzy. Pokiaľ nechcete po prvom roku zháňať nový polykarbonát, vsaďte radšej na overeného výrobcu, ktorého dosky sú proti prírodným vplyvom zodpovedajúcim spôsobom chránené.

5. Plošná hmotnosť

O kvalite materiálu rozhoduje aj plošná hmotnosť dosky (inými slovami, aké množstvo suroviny bolo použité na m² plochy). Od tohoto parametra sa odvíja aj cena dosiek. Za dosky s nižšou plošnou hmotnosťou ušetríte desiatky korún na m².

Pokiaľ však po prvom krupobití nájdete pergolu v troskách, prídete najskôr k názoru, že sa úspora financií príliš nevyplatí. Príklad: Štandardná plošná hmotnosť polykarbonátovej dosky hrúbky10 mm je v Európe 1,7 kg/m².

Aj mnohí preverení predajcovia však ponúkajú rovnaké dosky s gramážou 1,3 kg/m². Vďaka menšiemu množstvu výrobnej suroviny je možné ušetriť pri výrobe a dosky ponúkať lacnejšie. Pamätajte však na to, že to znamená aj horšie vlastnosti (napríklad zníženú odolnosť proti krupobitiu).

Vždy teda uvážte, kde chcete polykarbonátové dosky použiť – a či sa oplatí šetriť na krytine, ktorá vám má slúžiť mnoho rokov.

TIP: Dosky menšej hrúbky sú vhodné napríklad pre opláštenie sklenníkov (podľa kvality dosky 4–8 mm), na pergolu a iné prístrešky využijete dosky hrubšie (10–16 mm).

6. Miesto predaja

Sadnúť si k prehliadaču a vyhľadať "polykarbonát lacno" znie lákavo. Na aukčných weboch alebo v online bazároch najskôr dosky za priaznivejšiu cenu nájdete. Majte sa však na pozore: pokiaľ sa jedná priamo o predajcu, iste má svoje dôvody, prečo dosky ponúka týmto spôsobom.

Často se jedná o problémové produkty, ktoré by vôbec neboli prijaté do predaja alebo by ich zákazníci s vysokou pravdepodobnosťou reklamovali. A skúste sa domáhať svojich práv na online bazáre, kde môže predajca vystupovať aj pod fiktívnou identitou.

TIP: Na internetovom bazáre niekedy zoženiete aj kvalitné dosky. Nie vždy si však môžete byť istí, ako bolo (alebo bude) s doskami pri preprave nakladané, čo všetko už majú za sebou, príp. či v zásielke obdržíte aj záručný list a ďalšie podklady. Premyslite si, či sa takýto nákup oplatí.

Ak si chcete ušetriť čas a vo výsledku aj financie, voľte radšej kvalitné polykarbonátové dosky u predajcu s transparentnou obchodnou politikou. Pokiaľ by ste chceli neskôr riešiť akýkoľvek problém, kvalitný servis oceníte.

7. Cena

Kvalitný materiál má na trhu svoju hodnotu a nie je možné ho nakúpiť za zlomok ceny. Pokiaľ narazíte na dosky za polovičnú (alebo ešte nižšiu) cenu oproti bežnému priemeru, má to najskôr svoj dôvod.

Nenechajte sa oklamať a vždy skúmajte technické parametre polykarbonátových dosiek. Vyššie uvedené znaky vám tiež napovedia, či sa jedná o dosky, ktoré po väčšej búrke nebudete zbierať po celej záhrade. Vynaložené úsilie neskôr nebudete ľutovať.

Pergola s polykarbonátom
Ilustračné foto. Pergola s polykarbonátom vytvorí útulné miesto na relaxáciu.

Pripomeňme na záver to najdôležitejšie, čo si z článku môžete odniesť.

Ako poznať kvalitný polykarbonát?

  • Cena za dosku nevybočuje z bežného priemeru.
  • Fólia obsahuje logo a názov výrobcu.
  • Dosky disponujú certifikáciou o vykonanej atestácii.
  • V balení nájdete záručný list k výrobku.
  • Dosky nemajú redukovanú plošnú hmotnosť.
  • Polykarbonát obsahuje minimum prímesí.

Zháňate polykarbonát na zastrešenie pergoly alebo inej konštrukcie? Vyberte si polykarbonátové dosky, ktoré vám vydržia dlhšie ako jednu dve sezóny.

Investícia sa vám v dlhodobom horizonte mnohonásobne vráti. Pod prístreškom strávite veľa príjemných chvíľ aj behom prehánok, bez toho aby ste museli riešiť neustále opravy poškodenej krytiny.

Produkty uvedené v článku

Vaše dotazy

Náš profesionálny personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použitia ponúkaných výrobkov.

Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
alebo nechajte na seba kontakt a my Vám zavoláme
Kliknutím na „Odoberať“ vyjadrujete súhlas so spracovaním e-mailu podľa našich zásad spracovanie osobných údajov.

Žiadna otázka nebola nájdená. Spýtajte sa ako prvý.

Potrebujete poradiť? Neviete, ktorý produkt vybrať? Akú variantu? Nestrácajte čas samoštúdiom informácií na internete. Náš profesionálni personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použití ponúkaných výrobkov. Poslať otázku

Blog

Recenzia: 7 najlepších skleníkov pre rok 2024

Uvažujete nad kúpou nového skleníka, v ktorom si vypestujete zásobu čerstvého ovocia a zeleniny? Ak sa nechcete v nekonečnej ponuke rôznych modelov skleníkov na trhu stratiť, čítajte ďalej. 🙋‍♂️ Pripravili sme pre vás zoznam siedmich najlepších záhradných skleníkov, vrátane hodnotenia od pestovateľov, ktorí si skleník už zaobstarali.

Jutové a kokosové geotextílie a ich využitie (aktualizované)

Potrebujete ochrániť svah proti erózii? Inštalácia protieróznych rohoží alebo sietí je skvelým riešením. O spevňovaní povrchu svahov pomocou prírodných materiálov sa viac dozviete v tomto článku.

Spevnenie brehu: Objavte účinné a ekologické riešenie

Preteká okolo vášho pozemku rieka alebo potok a obávate sa, že divoká voda jedného dňa odnesie časť vášho pozemku? Prečítajte si, ako spevniť breh vodného toku aj inak ako guľatinou alebo tvárnicami. 
Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhajú Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám celý rad krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.