+421 233 070 466 (Po-Pi 8:00-16:00)
Krajina doručenia

Ako a čím zastrešiť pergolu?

Neviete, akú vybrať strešnú krytinu na pergolu? Inšpirujte sa v našom článku. Prinášame ucelený prehľad strešných krytín, ktoré môžete na zastrešenie pergoly použiť.

Čo sa v článku dozviete? Kliknite na kapitolu a prečítajte si, čo vás práve zaujíma

Zahradná pergola zastrešená polykarbonátom
Ilustračné foto. Pergola s nádychom Stredomoria zastrešená polykarbonátom.

Kedy začať premýšľať o zastrešení pergoly?

Radi si v lete posedíte na čerstvom vzduchu, ale relaxáciu vám znepríjemňujú nečakané prehánky alebo páliace slnko? Užite si posedenie pod zastrešenou pergolou a občasné dáždiky ani vysoké teploty vás už od odpočinku nevyrušia.

Naviac zvážte aj funkčné hľadisko: trvanlivá strešná krytina výrazne znižuje nutnosť údržby, čím si ušetríte financie a čas pri opravách škôd (alebo defektov vzniknutých v dôsledku opotrebenia materiálu). Záhradný prístrešok vám tak vydrží omnoho dlhšie.

Ktoré faktory zvážiť pred výberom strešnej krytiny?

Možno už na svojej záhrade pergolu máte a teraz premýšľate, čím pergolu zastrešiť. Aká strešná krytina je najlepšia? Univerzálna odpoveď neexistuje, je potrebné vziať do úvahy niekoľko dôležitých faktorov:

  • Prírodné podmienky (početnosť zrážok, zaťaženie snehom…)
  • Umiestnenie pergoly (Je prístrešok pripojený k stene domu, alebo stojí voľne?)

Pre výber vhodného zastrešenia je tiež potrebné zvážiť:

  • Vlastnosti konštrukcie (Ktoré krytiny budú vhodné, a ktoré nie?)
  • Druh strešného pokryvu (Dáte prednosť polykarbonátu, sklolaminátu, šindľom…?)
  • Design (Je pro vás dôležité, aby krytina ladila s okolím?)
  • Finančné možnosti (Koľko hodláte do zastrešenia pergoly investovať?)

1. Prírodné podmienky

Aby vám zastrešená pergola slúžila dlhé roky, oplatí sa počítať s podmienkami, ktorým bude vystavená nielen v lete, ale tiež behom zimy. Napríklad, pokiaľ máte záhradu v lokalite, ktorú každoročne zasype hustá snehová pokrývka, oplatí sa vybrať krytinu, ktorá náporu snehu len tak nepodľahne.

TIP: Nie ste si istí, s akým zaťažením od snehu vo vašej oblasti počítať? Nahliadnite do snehovej mapy.

2. Umiestnenie pergoly

Pri nákupe strešnej krytiny berte do úvahy tiež umiestnenie pergoly. Stojí samostatne, alebo je napevno spojená so stenou rodinného domu? A čo okolité prostredie – nenachádzajú sa v blízkosti pergoly vyššie vegetačné porasty alebo stromy, ktorých (padajúce) vetvy alebo plody môžu prístrešok poškodiť?

Pokiaľ budete s týmito okolnosťami počítať už v počiatkoch plánovania, ľahšie vyberiete krytinu, ktorá si uchová pôvodný ráz dlhšie ako jednu alebo dve sezóny.

3. Vlastnosti konštrukcie

Pokiaľ ste o zastrešení pergoly rozhodli až s odstupom času a konštrukciu už máte pripravenú, zohľadnite tiež jej parametre, napr. počet a vzdialenosť krokiev. Pokiaľ sú od seba podpery príliš vzdialené, bude sa ťažšia krytina pod náporom vetra či snehu skôr prehýbať, čím sa môže ľahšie poškodiť.

4. Druh strešného pokryvu

Na trhu nájdete mnoho rôznych druhov krytín, ktoré sa na zastrešenie pergoly využívajú. Medzi najčastejšie patrí:

  • komôrkový polykarbonát (číre dosky × dosky s krupičkou),
  • plný polykarbonát,
  • sklolaminát (vlnité dosky × role),
  • asfaltové šindle,
  • plechová krytina,
  • plexisklo,
  • PVC dosky.

Niektoré krytiny majú pri zastrešení pergoly dlhoročnú tradíciu, iné sa v českom prostredí presadili až na počiatku tisícročia. Pri následnom výbere premyslite ešte požiadavku na výsledný vzhľad zamýšľanej realizácie.

5. Design

Pokiaľ si potrpíte na estetickú stránku, zvážte, ktorá krytina bude najlepšie ladiť s okolitým prostredím. Sklolaminát alebo šindle sú dostupné v mnohých rôznych odtieňoch, rovnako tak polykarbonát je dnes dostupný v tmavšom prevedení (v sparných dňoch na vás nebude pod pergolou toľko pražiť slnko).

6. Finančné možnosti

Informácia, ktorá bude zaujímať nejedného staviteľa – na koľko ma zastrešenie pergoly víde? Porovnajte si ceny rôznych predajcov za ponúkané strešné krytiny, aby ste získali bližšiu predstavu o tom, aký budete potrebovať rozpočet.

Majte ale na pamäti, že najnižšia cena neznamená vždy najlepšie riešenie. Za kvalitný materiál si možno na začiatku priplatíte, v dlhodobom horizonte sa vám ale investícia vráti (zastrešená pergola vydrží dlhšie, a naviac si ušetríte námahu pri údržbe).

Pergola porostlá vegetáciou
Ilustračné foto. Pergola zarastená rastlinami zatieni a rozvonia záhradu, ale pred dažďom vás neochráni.

Čo na zastrešenie pergoly?

Pri pohľade na vyššie uvedený zoznam vás najskôr napadlo, že niektoré strešné krytiny sú pre zastrešenie pergoly vhodnejšie ako iné. Ktorá strešná krytina je najlepšia práve pre vaše potreby? Poďme si priblížiť ich výhody a nevýhody.

1. Dutinkový polykarbonát

V súčasnej dobe jedno z najžiadanejších riešení pre zastrešenie pergoly. Dutinkové dosky vynikajú značnou odolnosťou proti krupobitiu, nízkou hmotnosťou (nezaťažujú konštrukciu pergoly v takej miere ako iné, ťažšie krytiny) a cenovou dostupnosťou (nezruinujú vašu peňaženku). 

Dosky majú čistý vzhľad a poskytujú priesvitnosť až 90 %. Pokiaľ máte pergolu pri stene s oknami do domu, prepustí krytina dostatok svetla aj do interiéru. Ďalšou výhodou je UV ochrana, ktorá zabraňuje rýchlemu opotrebeniu dosiek vystavených dlhodobému slnečnému žiareniu.

Údržba polykarbonátových dosiek je už pomerne jednoduchá. Presvedčte sa sami.

A nevýhody?

Môžete sa stretnúť s názorom, že pod pergolou zastrešenou polykarbonátom je pri vyšších teplotách neúmerné teplo. V takom prípade siahnite po elegantnom riešení – polykarbonáte s povrchovou štruktúrou (krupičkou), ktorá rozptýli (láme) svetlo a vytvorí pod prístreškom tienistejšie prostredie.

Naviac nemusíte zostať len u tradičného, číreho polykarbonátu. Zvoliť si môžete napríklad bronzové dosky, ktoré prepúšťa cca o 2/3 menej svetla. Nemusíte sa preto obávať, že sa za horúcich dní premení vaše posedenie pod pergolou v neznesiteľnú horúčavu.

TIP: Pokiaľ máte pod pergolou francúzske okno, nie je bronzový polykarbonát ideálny, pretože v miestnosti bude málo svetla. V takom prípade voľte napr. číry polykarbonát s povrchovou štruktúrou. Nebudete mať doma prílišnú tmu, ale pod pergolou nebude tak horúco ako pri použití komôrkových polykarbonátových dosiek.

Pergola zastrešená polykarbonátom
Ilustračné foto. Pergola so zastrešením z polykarbonátu.

Samostatnou kapitolou je montáž polykarbonátu. Tá síce nie je nijak zložitá, pokiaľ si však nedáte záležať, skôr či neskôr začnete zápasiť s najčastejším problémom – zanášaním dutiniek namontovaných dosiek.

TIP: Prenikaniu nečistôt alebo vlhkosti do komôrok zabránite použitím ventilačnej pásky, ktorou prelepíte konce komôrok. Na zalepené okraje dosiek pripevníte ešte ukončovacie lišty (U-profily), ktoré zamedzia odlepovaniu pásky vplyvom UV žiarenia.

Pokiaľ sa teda rozhodnete pre zastrešenie pergoly polykarbonátom, ujasnite si:

  • Koľko svetla by mali dosky prepúšťať – na výber máte z čírych, opálových alebo bronzových dosiek.
  • Akú čiastku do nákupu investujete – ak potrebujete trvanlivé riešenie, voľte napr. polykarbonátové dosky Brett Martin.
  • Aké príslušenstvo k dutinkovým krytinám potrebujete, aby vám polykarbonát vydržal na pergole čo najdlhšie.

Výhody a nevýhody dutinkového (komôrkového) polykarbonátu

✅  vysoká pružnosť a životnosť ❌ náchylné na poškrabanie
✅  dostupné v čírej, bronzovej aj opálovej variante ❌ zanášanie komôrok (nutná správna montáž)
✅  vysoká priepustnosť svetla (viac ako 80 %) ❌ tepelná dilatácia (dosky na slnku "pracujú")
Jaký polykarbonát na zastřešení pergoly? Dosky s hr. 8–16 mm (podľa kvality a výrobcu)
VYBERIEM SI DUTINKOVÝ POLYKARBONÁT NA PERGOLU

2. Plný polykarbonát

Plné polykarbonátové dosky sú alternatívou komôrkových dosiek, plexiskla alebo bežného skla. Oproti dutinkovému polykarbonátu sú cenovo náročnejšie, ale spravidla nie tak náročné ako sklo. Vydrží tiež rádovo viac a na rozdiel od (plexi)skla sa pri rozbití netrieštia (zlomia sa v kuse).

Ďalšou výhodou je absencia komôrok, teda nehrozí zanesenie riasami, ktoré pri nesprávnej montáži časom spôsobujú nevábny nazelenalý odtieň komôrkových dosiek.

Zasklená pergola u múru domu
Ilustračné foto. Zasklená pergola uprostred rozkvitnutej záhrady.

Neoddeliteľnou súčasťou je tiež obojstranná UV ochrana, ktorá predlžuje životnosť dosiek. Vynikajú teda odolnosťou a húževnatosťou, čo oceníte aj pri úprave rozmerov: dosky nepostrádajú pevnosť a pri rezoch nepraskajú (napr. ako plexisklo).

Ako sme už zmienili vyššie, za kvalitu si priplatíte. V porovnaní s tradičným sklom alebo vysokogramážnym polykarbonátom sa ale plný polykarbonát pohybuje stále ešte v prijateľných čiastkach.

Výhody a nevýhody plného polykarbonátu

  vysoká pružnosť a životnosť ❌ náchylné na poškrabanie
✅  dostupné v čírej, bronzovej aj opálovej variante ❌ zanášanie komôrok (nutná správna montáž)
✅  vysoká priepustnosť svetla (viac ako 80 %) ❌ tepelná dilatácia (dosky na slnku "pracujú")
Aký polykarbonát na zastrešenie pergoly? Dosky s hr. 8–16 mm (podľa kvality a výrobcu)
 

3. Sklolaminát

Pokiaľ majitelia prístreškov nechcú zastrešiť pergolu polykarbonátom, nezriedka padne voľba práve na dosky alebo rolku zo sklolaminátu. 

Sklolaminát je zmesou živice a sklených vlákien. Vlákna lepšie rozptyľujú slnečné lúče, preto je svetlo pod strechou zo sklolaminátu pocitovo príjemnejšie než u klasického polykarbonátu.

Ďalšou prednosťou materiálu je nízka hmotnosť a v prípade rolí tiež jednoduchá montáž – stačí si nechať z návinu odrezať rozmer na mieru. Celú pergolu zakryjete jediným kusom krytiny, ktorý už len následne prikotvíte ku konštrukcii.

Oproti dutinkovým doskám je sklolaminát menej priesvitný. Umožňuje prirodzenejší rozptyl slnečných lúčov (zmatňuje), svetlo pod ním je teda pocitovo príjemnejšie ako pod klasickým polykarbonátom. Naviac si môžete vybrať z rôznych farebných odtieňov, pretože sklolaminát sa vyrába v celom rade farebných vyhotovení.

A nevýhody?

Vplyvom klimatických podmienok stráca živica v priebehu rokov na priesvitnosti – v priebehu 5 rokov stratí priemerne 30–40 % priesvitnosti (tento stav sa potom už nemení). Ďalším možným negatívom je skutočnosť, že sklolaminátové dosky sa vyrábajú iba vo forme vlny – variantu vo vyhotovení trapézu nie je možné vyrobiť.

Kúpeľ pod pergolou so zastrešením zo sklolaminátu
Ilustračné foto. Moderná pergola s vírivkou a zastrešením zo sklolaminátovej role.

Výhody a nevýhody sklolaminátu

✅  vysoká odolnosť proti poškrabaniu a krupobitiu ❌ cenovo náročnejší materiál
✅  veľký výber odtieňu a farieb ❌ náročnejšie na údržbu (čistenie apod.)
✅  vysoká priepustnosť sveta (+ 90 %) ❌ horšie termoizolačné vlastnosti
Aký sklolaminát na zastrešenie pergoly? Vlnité dosky alebo rolky
VYBERIEM SI SKLOLAMINÁT NA PERGOLU 

4. Asfaltové šindle

Kanadský, fínsky, bonnský… asfaltové šindle získali svoje priezvisko podľa lokalít, v ktorých sa bežne používali na zastrešenie domov aj menších stavieb. V posledných rokoch sa u nás využívajú aj na zastrešenie pergoly – od predchádzajúcich materiálov sa ale ich použitie v mnohom líši.

Asfaltový šindel je zhotovený z dvoch zložiek: nenasiakavú nosnú časť tvoria sklené vlákna (niekedy ešte v kombinácii s polyesterom). Túto vrstvu chráni obojstranná krycia vrstva asfaltu s minerálnym posypom (z drvenej bridlice, granulátu…). Horná vrstva posypu slúži ako ochrana proti UV žiareniu.

TIP: Zatiaľ čo na strechy obytných domov sa štandardne používajú šindle z modifikovaného asfaltu, na záhradné prístrešky (altánky, pergoly atd.), u ktorých nie sú kladené tak vysoké požiadavky na odolnosť ako u obytných stavieb, postačujú šindle z oxidovaného asfaltu.

Na rozdiel od predchádzajúcich krytín sa asfaltové šindle inštalujú na plnoplošné debnenie (OSB dosky, palubky apod.). V niektorých prípadoch sa inštaluje tiež podkladová vrstva v podobe podkladného pásu, ktorý bude zároveň slúžiť ako poistná hydroizolácia.

Záhradný prístrešok zastrešený asfaltovým šindľom
Ilustračné foto. Záhradný prístrešok so strechou z asfaltových šindľov.

Pokiaľ sa rozhodnete využiť pre zastrešenie pergoly asfaltové šindle, čaká vás síce náročnejšia montáž, ale pri dodržaní všetkých podmienok vám strecha vydrží dlhé roky (priemerná životnosť šindlov je – v závislosti na kvalite výrobku – za bežných klimatických podmienok 25–50 rokov).

TIP: Zaujíma vás, aké ďalšie nároky by mala spĺňať konštrukcia, na ktorú chcete asfaltové šindle umiestniť. Nahliadnite do montážneho návodu, ktorý je k dispozícii pri každom výrobku.

Úskalím u tohoto druhu krytiny je postupná strata minerálneho posypu na hornej strane šindlov v dôsledku vonkajších vplyvov (strecha "plešatí"). V takom prípade môžete jednoducho namontovať ďalšiu vrstvu šindľov rovno na starú krytinu. Naviac si môžete vybrať z celého radu odtieňov, ktoré zladíte s farbami vo svojej záhrade.

Výhody a nevýhody asfaltových šindľov

✅  odolnosť proti klimatickým vplyvom (slnko, mráz, sneh) ❌ cenovo náročnejší materiál
✅  veľký výber rôznych vzorov a farieb ❌ vyššie nároky na konštrukciu pergoly (debnenie, spád strechy)
✅  dlhá životnosť krytiny (25–50 rokov) ❌ náročnejšia montáž, pri ktorej je potrebné dodržať celý rad podmienok
Aký asfaltový šindeľ na zastrešenie pergoly? Šindle z oxidovaného asfaltu
VYBERIEM SI ASASFALTOVÉ ŠINDLE NA NA PERGOLU 

5. Plexisklo

Plexisklo je cenovo menej náročné ako bežné sklo, ale pri prvom pohľade je od neho takmer k nerozoznaniu. Prednosťou materiálu je opäť vysoká priepustnosť svetla (+90 %), hladkosť, čírosť a bezfarebnosť. 

Ďalšou výhodou plexiskla na pergole sú menšie nároky na čistenie krytiny: zatiaľ čo do komôrok dutinkového polykarbonátu prenikne pri nesprávnej montáži mach, u plexiskla toto riziko prakticky nehrozí.

 Pergola pri stene domu zastrešená plexisklom
Ilustračné foto. Pergola pri stene domu zastrešená plexisklom.

A nevýhody?

Oproti polykarbonátovým doskám majú dosky z plexiskla menšiu teplotnú odolnosť; rovnako sú pomerne náchylné na poškrabanie alebo roztrieštenie, pri montáži je preto treba postupovať obozretne a dodržovať montážne pokyny.

TIP: Vo vodorovnej polohe sa plexisklo môže prehýbať, a to najmä pri väčšej vzdialenosti krokiev. Ich vzdialenosť by teda nemala presiahnuť cca 70 cm (ak neplánujete konštrukciu roštu s latami – v takom prípade môže byť rozteč krokiev až 100 cm pri vzdialenosti latí cca 150 cm).

Výhody a nevýhody plexiskla

✅  vysoká priepustnosť svetla (cez 90 %) ❌ menej odolné proti poškrabaniu
✅  bezfarebný a číry materiál ❌ nižšia teplotná odolnosť
✅  lacnejšia alternatíva bežného skla ❌ náchylné na prasknutie
Aké plexisklo na zastrešenie pergoly? Plexisklo hr. min. 6 mm
 

6. Plechová krytina

Stretávame sa tiež s otázkou "Ako najlacnejšie zastrešiť pergolu?". Pokiaľ majiteľovi pergoly nezáleží ani tak na výslednom vzhľade, ale chce predovšetkým rýchle a lacné riešenie, občas ho napadne zastrešiť pergolu (trapézovými) plechmi.

Tento druh krytiny je však pre prístrešky, pod ktorými sa v pravidelných intervaloch zdržuje väčší počet osôb, skôr nevhodný: pri vyšších teplotách sa totiž ľahko rozpáli a razom je pod plechom neznesiteľné teplo.

Práve z tohto dôvodu sa trapézový plech odporúča iba na úžitkové prístrešky alebo hospodárske stavby (nehovoríme o tzv. "profi" trapéze, ktorý sa využíva aj na obytné budovy, ale ich obstaranie vás vyjde na násobne vyššie čiastky).

Ak chcete trapézový plech použiť, je nutné medzi plechmi a záklopom vytvoriť dostatočnú vetraciu medzeru. Je možné vyriešiť napríklad pokládkou strešných lát, ktoré umiestnite vo vzdialenosti 30 cm od seba. Laty ukotvíte za pomoci vrutov a na túto "nadstavbu" následne namontujte trapézovú krytinu.

Výhody a nevýhody plexiskla

✅  ľahká montáž a údržba ❌ vyššia teplota pod krytinou
✅  väčší výber farebných odtieňov ❌ väčšia hlučnosť pri daždi
✅  cenovo nenáročný materiál ❌ estetická stránka
Aké plexisklo na zastrešenie pergoly? Trapézový plech hr. min. 12 mm
VYBERIEM SI TRAPÉZOVÝ PLECH NA PERGOLU

7. PVC dosky

Ďalšie zo série lacných riešení na zastrešenie pergoly. Podobne ako u trapézového plechu sú však polyvinylové dosky pre záhradné prístrešky nevhodné. Dôvodom je predovšetkým ich nízka odolnosť proti vonkajším vplyvom (najmä pri opakovanom krupobití odolnosť dosiek výrazne klesá).

Ľahko sa teda môže stať, že po prvej sezóne budete nútení poohliadnuť sa po novej strešnej krytine. PVC dosky sú pre svoju nízku hmotnosť a jednoduchú montáž vhodné skôr ako (dočasná) alternatíva alebo na zastrešenie menších prístreškov, pod ktorými nebudete tráviť dlhšiu dobu.

Pokiaľ dávate prednosť počúvaniu, inšpiráciu, ako na zastrešenie pergoly, nájdete tiež vo videu.

Už viete, ako zastrešiť svoju pergolu?

Máte už vo výbere materiálu jasno, alebo vás zaujíma ešte niečo ďalšieho? Pokiaľ máte ďalšie otázky, kontaktujte našich špecialistov, ktorí vám pomôžu nájsť vhodné riešenie.

Alebo si vyberte strešnú krytinu na mieru vašej stavbe, aby ste si mohli nadchádzajúce leto užiť v kľude a tieni pod vlastnou pergolou.

Produkty uvedené v článku

Vaše dotazy

Náš profesionálny personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použitia ponúkaných výrobkov.

Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
alebo nechajte na seba kontakt a my Vám zavoláme
Kliknutím na „Odoberať“ vyjadrujete súhlas so spracovaním e-mailu podľa našich zásad spracovanie osobných údajov.

Žiadna otázka nebola nájdená. Spýtajte sa ako prvý.

Potrebujete poradiť? Neviete, ktorý produkt vybrať? Akú variantu? Nestrácajte čas samoštúdiom informácií na internete. Náš profesionálni personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použití ponúkaných výrobkov. Poslať otázku

Blog

Recenzia: 7 najlepších skleníkov pre rok 2024

Uvažujete nad kúpou nového skleníka, v ktorom si vypestujete zásobu čerstvého ovocia a zeleniny? Ak sa nechcete v nekonečnej ponuke rôznych modelov skleníkov na trhu stratiť, čítajte ďalej. 🙋‍♂️ Pripravili sme pre vás zoznam siedmich najlepších záhradných skleníkov, vrátane hodnotenia od pestovateľov, ktorí si skleník už zaobstarali.

Jutové a kokosové geotextílie a ich využitie (aktualizované)

Potrebujete ochrániť svah proti erózii? Inštalácia protieróznych rohoží alebo sietí je skvelým riešením. O spevňovaní povrchu svahov pomocou prírodných materiálov sa viac dozviete v tomto článku.

Spevnenie brehu: Objavte účinné a ekologické riešenie

Preteká okolo vášho pozemku rieka alebo potok a obávate sa, že divoká voda jedného dňa odnesie časť vášho pozemku? Prečítajte si, ako spevniť breh vodného toku aj inak ako guľatinou alebo tvárnicami. 
Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhajú Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám celý rad krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.