+421 233 070 466 (Po-Pi 8:00-16:00)
Krajina doručenia

4 zaručené dôvody, prečo si zaobstarať záhradnú pergolu

Premýšľate o záhradnej pergole, ale nie ste si istí, aké riešenie zvoliť? Poďme si povedať viac o tom, aké má záhradná pergola výhody.

Záhradné pergoly sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých rodinných domov, a to hneď z niekoľkých praktických dôvodov:

  • vytvoria prirodzený tieň pri dome,
  • prepoja interiér s vonkajšími priestormi,
  • umožnia vám relax na čerstvom vzduchu,
  • a vytvoria útulné miesto na posedenie s priateľmi.

Chceli by ste mať aj vy blízko domu šikovný prístrešok, pod ktorým sa môžete ukryť pred letnými dáždikmi alebo kde môžete v priebehu leta usporiadať grilovačku? Pokiaľ premýšľate o zaobstaraní pergoly, máte celý rad možností. Poradíme, ako pri výbere postupovať, aby ste boli so svojím výberom spokojní.

Ako na výber záhradnej pergoly? 

Hľadanie ideálneho prístrešku si môžete uľahčiť, keď si čo najskôr ujasníte:

  • akú veľkú pergolu chcete,
  • akému typu pergoly dávate prednosť,
  • z akého materiálu by mala byť vyrobená,
  • koľko hodláte do nákupu investovať.

1. Akú veľkú pergolu potrebujete?

Aj keď si môžete nechať vyrobiť pergolu priamo na mieru alebo si zvoliť krabicové riešenie (záhradnú pergolu, ktorú väčšinou nie je možné, alebo len čiastočne, upraviť). Štandardné pergoly majú veľkosť okolo 20 m2: pod takýto prístrešok bez problémov schováte záhradné lavice aj so stolom, vonkajšiu kuchyňu alebo napríklad gril, ale nemusíte väčšinou riešiť stavebné povolenie.

TIP: Pokiaľ rozmery vašej záhradnej pergoly nepresahujú 25 m2, 5 m výšku a plní doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe, o stavebné povolenie spravidla žiadať nemusíte. Radšej ale na príslušnom úrade skontrolujte, či tieto pravidlá ďalej neupravuje vyhláška vo vašej obci.

Biela pergola u zdi domu

2. Akému typu pergoly dávate prednosť?

Chcete si postaviť pergolu pri dome, aby ste si mohli aj za daždivého počasia posedieť na terase, alebo uprednostňujete voľne stojací prístrešok uprostred vašej záhrady? Existuje hneď niekoľko druhov pergol:

  • pergoly pri stene domu,
  • samostatne postavené vonkajšie pergoly,
  • pergoly prisunuté k stene (pokiaľ nie je možné konštrukciu namontovať priamo na stenu, napr. kvôli zatepleniu)

1. Pergola ku stene domu

Klasické pergoly namontované na stenu sú ideálne, keď si chcete "predĺžiť" zastrešený priestor pri rodinnom dome. Vytvorí prirodzený tieň, a naviac si uľahčíte prípadnú montáž (menší počet stojín, upevnenie ku stabilnému murivu…).

2. Samostatná pergola

Naopak voľne stojace pergoly sa budú lepšie vynímať v rozľahlej záhrade, kde máte dostatok miesta pre ďalšiu záhradnú architektúru. Samostatne stojace záhradné pergoly nevrhajú tieň do miestností a výborne poslúžia na zastrešenie posedenia, krbu alebo vonkajšej kuchyne. Často sa umiestňujú tiež blízko bazénov alebo jazierok, kde vám behom relaxácie poskytnú úkryt pred horúcim slnkom.

Pri výstavbe takejto pergoly je však nutné počítať s väčšími časovými nárokmi na prípadnú montáž (väčší počet stojín je potrebné riadne ukotviť, aby konštrukcia nepodľahla silnému vetru, búrke alebo krupobitiu.

TIP: Koľko stojín budete potrebovať zistíte z technických výkresov, ktoré nájdete ako prílohu na stránke s konkrétnym produktom. V prípade priestrannejšej záhradnej pergoly (+24 m2) bude potrebné ukotviť až 6 (alebo aj viac) stojín.

Najmä pri rozmernejších konštrukciách tiež nezabudnite, že aj pergola je považovaná za stavbu, pri ktorej budete potrebovať vybaviť stavebné povolenie, pokiaľ zastavaná plocha presiahne 25 m2.

3. Pristavená pergola

Pergola prisadená k múru domu ponúka podobné výhody ako štandardné pergoly montované napevno k múru – získate ďalší obytný priestor, ktorý môžete využiť ako odpočívadlo pre nerušenú relaxáciu pri dome alebo pri posedení s priateľmi.

Drevená pergola ako zastrešenie venkovnej kuchyne

3. Zamerajte sa na výber vhodného materiálu

Záhradnú pergolu môžete postaviť z rôznych druhov materiálu. Zatiaľ čo nosná konštrukcia je často zhotovená z dreva alebo hliníku, zastrešenie býva spravidla tvorené sklom alebo polykarbonátom. Okrem toho sa môžete stretnúť so strechami posuvnými, s otáčavými lamelami alebo napríklad so screenovacími roletami.

Aby ste sa v početnej ponuke záhradných produktov na českom (slovenskom) trhu rýchlejšie zorientovali a vybrali si pergolu, ktorá vám bude slúžiť dlhé roky, povieme si viac o (ne)výhodách konštrukčných materiálov.

Drevené pergoly

Drevo je tradičným materiálom, ktorý zapadne do takmer každej záhrady. Pergoly sa bežne vyrábajú z mäkkého aj tvrdého dreva. Mäkké drevo je väčšinou ľahšie na opracovanie, a preto ho s obľubou využívajú domáci kutilovia, ktorí si chcú pergolu postaviť svojpomocne.

Pergoly zostavené z mäkkých drevín (napríklad z dreva smreku) ale rýchlejšie podliehajú drevokazným hubám, plesniam alebo vlhkosť, musíte ich teda častejšie impregnovať. Mäkšie drevo sa hodí najmä na záhradnú pergolu, ktorá bude zakrytá strešnou krytinou.

TIP: Aby vaša drevená pergola vydržala v dobrom stave dlhšie ako niekoľko sezón, je potrebné vykonávať údržbu cca každých 3–5 rokov (náročnosť údržby sa odvíja od kvality dreva a použitej impregnácie, popr. laku).

Pergoly, na ktorých výrobu, bolo použité tvrdé drevo, vynikajú väčšou odolnosťou, ale ich výstavba si spravidla vyžiada viac času aj financií. Tvrdé drevo je ťažšie, náročnejšie na opracovanie, pri montáži sa teda najskôr nezaobídete bez náradia (napr. aku vŕtačky) alebo ďalších pomocných rúk.

Drevené pergoly sa hodia prevažne do miernejšieho podnebia. Vo vyšších nadmorských výškach nie sú vždy tou najlepšou voľbou, pretože časté zmeny horského počasia a dlhé zimy sa môžu behom krátkej doby podpísať na ich celkovom stave.

Drevená pergola s trelážou pre rastliny

Hliníkové pergoly

Výdobytkom modernej doby sú hliníkové pergoly. Hliníkové profily sú pevné, ľahké a pri dodržaní montážneho postupu tiež dostatočne stabilné, aby dlhodobo odolávali nepriaznivému počasiu aj v náročnejších podmienkach (vysoká veternosť, husté sneženie apod.).

Farbu hliníkových profilov je možné prispôsobiť na mieru vašej záhrady (v niektorých prípadoch poskytuje výrobca možnosť vybrať si farbu podľa uverejneného RAL vzorkovníka). Oproti drevu sú naviac hliníkové pergoly prakticky bez údržbové: stačí občas zotrieť prach a iné drobné nečistoty a konštrukcia bude opäť ako nová.

Pokiaľ si vyberiete hliníkovú pergolu vo forme stavebnice, počítajte s trochu vyššími počiatočnými nákladmi. Investícia sa vám ale v nadchádzajúcich rokoch vráti nielen v podobe robustného prístrešku, ktorý využijete celoročne; neoddeliteľnou výhodou je tiež úspora energie, ktorú by ste inak venovali pravidelnej údržbe.

Pre väčšiu prehľadnosť sme hlavné výhody a nevýhody oboch druhov materiálov zhrnuli do tabuľky.

DREVO HLINÍK
 Prirodzený vzhľad ✅ Nadčasový design
Tradičný materiál ✅ Dlhá životnosť
Nižšia obstarávacia cena ✅ Vysoká stabilita
Nutnosť pravidelnej údržby ✅ Minimálna údržba a rýchle čistenie
Horľavosť dreva (nižšia odolnosť) ❌ Vyššia cena

Otvorenú, alebo zastrešenú pergolu?

Pokiaľ chcete vytvoriť pod pergolou útulné prostredie, kde si môžete posedieť alebo grilovať za dažďa, najskôr si vyberiete zastrešený typ konštrukcie. Pod zastrešenou pergolou budete chránení pred nešvármi počasia a okrem toho vám odpadnou starostí s rýchlym odkladaním nábytku, pokiaľ vás behom letného pobytu na záhrade zaskočí prietrž mračien.

Akú strešnú krytinu vybrať? Z bežne dostupných materiálov sa najčastejšie využíva sklenená výplň alebo komôrkový polykarbonát. Kvalitný polykarbonát ponúka optimálnu priepustnosť svetla, dlhú životnosť a vysokú trvanlivosť voči nepriaznivej klíme.

TIP: Pokiaľ chcete mať istotu, že vami zvolený polykarbonát vydrží dlhšie ako jednu sezónu, vyberte si spoľahlivé dutinkové dosky s väčšou hrúbkou (8+ mm). Zaujímajte sa tiež o štruktúru polykarbonátu (rez doskou by mal byť čierny alebo tmavo modrý – pokiaľ tomu tak nie je a štruktúra je narušená, môže sa jednať o lacnú napodobeninu s prímesou plastu).

Zaujíma vás, ako prebieha údržba takejto strechy? Na videu vidíte čistenie záhradnej pergoly s komôrkovým polykarbonátom pomocou tlakovej vody.

Máte už jasnejšiu predstavu o tom, akú pergolu by ste blízko svojho domu videli najradšej? Prehliadnite si naše pergoly a vyberte si vonkajší prístrešok na mieru.

Dekoratívne prvky pri výstavbe pergoly

Ak patríte medzi náročnejších pestovateľov, možno si budete chcieť prístrešok ďalej vyzdobiť, aby ste sa mohli pred rodinou alebo známymi pochváliť svojím estetickým cítením. Po ktorých dekoratívnych prvkoch môžete siahnuť?

Okrem závesných kvetináčov alebo ozdobných svetiel (napr. lampiónov, ktoré sú nie len designovo príťažlivé, ale vo večerných hodinách aj praktické) sa veľkej obľube tešia najrôznejšie trelážky.

Záhradné treláže sú vkusným doplnkom domu aj pergoly. Slúžia ako opora pre popínavky a môžete ich dodatočne namontovať na drevené, a v niektorých prípadoch dokonca aj na hliníkové pergoly.

Najmä pri drevených modeloch ale využijete ako oporu pre rastliny aj základovú konštrukciu (na fotografii nižšie vidíte drevenú pergolu porastenú jazmínom). A vysadiť môžete napríklad pnúci brečtan, vínnu révu, plamienok alebo napríklad zimolez.

TIP: Chcete vysadiť popínavky na dom alebo nimi pokryť strmý svah? Pozrite sa, ktoré popínavé rastliny sú vhodné pre spevnenie svahu.

Drevená pergola s rastlinami

Ako ďalej využiť záhradnú pergolu?

Máte záujem o ďalšie tipy, ako na skrášlenie či praktické využitie vonkajšej pergoly? Nahliadnite do galérie pod článkom: nájdete v nej tipy od zahraničných designérov a majiteľov záhrad, ktorí vďaka pergole pretavili svoje vonkajšie priestranstvá na dokonalú relaxačnú zónu.

Kam ďalej?

Dospeli ste k rozhodnutiu, že aj do vašej záhrady by sa hodila štýlová a robustná záhradná pergola, ktorú môžete využívať v priebehu celého roka? Pozrite sa, ktoré pergoly patria aj v roku 2021 medzi horúci tovar na českom (slovenskom) trhu.

Vaše dotazy

Náš profesionálny personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použitia ponúkaných výrobkov.

Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
alebo nechajte na seba kontakt a my Vám zavoláme
Kliknutím na „Odoberať“ vyjadrujete súhlas so spracovaním e-mailu podľa našich zásad spracovanie osobných údajov.

Žiadna otázka nebola nájdená. Spýtajte sa ako prvý.

Potrebujete poradiť? Neviete, ktorý produkt vybrať? Akú variantu? Nestrácajte čas samoštúdiom informácií na internete. Náš profesionálni personál Vám pomôže s výberom a vysvetlí všetky spôsoby a postupy použití ponúkaných výrobkov. Poslať otázku

Blog

Recenzia: 7 najlepších skleníkov pre rok 2024

Uvažujete nad kúpou nového skleníka, v ktorom si vypestujete zásobu čerstvého ovocia a zeleniny? Ak sa nechcete v nekonečnej ponuke rôznych modelov skleníkov na trhu stratiť, čítajte ďalej. 🙋‍♂️ Pripravili sme pre vás zoznam siedmich najlepších záhradných skleníkov, vrátane hodnotenia od pestovateľov, ktorí si skleník už zaobstarali.

Jutové a kokosové geotextílie a ich využitie (aktualizované)

Potrebujete ochrániť svah proti erózii? Inštalácia protieróznych rohoží alebo sietí je skvelým riešením. O spevňovaní povrchu svahov pomocou prírodných materiálov sa viac dozviete v tomto článku.

Spevnenie brehu: Objavte účinné a ekologické riešenie

Preteká okolo vášho pozemku rieka alebo potok a obávate sa, že divoká voda jedného dňa odnesie časť vášho pozemku? Prečítajte si, ako spevniť breh vodného toku aj inak ako guľatinou alebo tvárnicami. 
Hotline Potrebujete poradiť s výberom tovaru alebo objednávkou?
+421 233 070 466 info@geomall.sk V pracovných dňoch od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhajú Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám celý rad krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.